Nagyvilág

A Proud Boys vezetője a fogvatartása körülményeire panaszkodik, ezért előbb szabadulna

Eva Marie UZCATEGUI / AFP
Eva Marie UZCATEGUI / AFP
Már a házi őrizettel is beérné Henry Tarrio, aki szinte mindennel szemben panasszal élt.

A Proud Boys nevű amerikai neonáci szervezet vezetője, az öthónapos börtönbüntetését töltő Henry Tarrio a bírósághoz fordult, ahol azt szeretné elérni, hogy a kiszabott büntetése letelte előtt helyezzék szabadlábra. A Guardian szerint a férfi mindezt a fogvatartása körülményeivel indokolja

Tarriót korábban azért ítélték letöltendő börtönbüntetésre, mert egy nagymúltú, hagyományosan a fekete közösség által látogatott templomról ellopott egy Black Lives Matter molinót, amit aztán később fel is gyújtott.

A férfi hétfőn fordult a bírósághoz, ahol azt kérte, engedjék el a büntetéséből még hátralevő részt, vagy ha ez nem lehetséges, helyezzék házi őrizetbe. Tarrio a cellája állapotától kezdve az orvosi ellátáson át az őrök hozzáállásáig szinte minden ellen panaszt emelt. Elmondása szerint a celláját rendszerint elönti a szomszéd cellából származó szennyvíz, állandóan hideg van, a folyosókon áll a cigaretta füst, az őrök pedig agresszívak.

Voltam már korábban börtönben, de sosem láttam még olyat, ami itt van

– mondta videóhíváson keresztül tett vallomásában, hozzátéve, hogy nagyon tart attól, hogy történni fog vele valami, ha továbbra is börtönben kell maradnia.

Bár a Trump-párti szélsőjobboldali csoport vezetője, Tarrio nem volt jelen január 6-án a fővárosban, amikor a leköszönő elnök hívei megrohamozták a Capitoliumot, hogy megakadályozzák Joe Biden elnöklését. A zavargásokban jó eséllyel csak azért nem vett részt, mert már két nappal korábban letartóztatták, amiért eltulajdonította és megrongálta az Asbury United Methodist templomból ellopott zászlót. Augusztusban beismerte bűnösségét az ellene felhozott vádpontokban, ezután kezdte meg börtönbüntetését.

Jonathan Pittman, Washington DC legfelsőbb bírája a hét végéig dönt arról, hogy lecsökkentik-e 90 napra a Tarrióra kiszabott büntetés hátralevő időtartamát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik