Nagyvilág

Már feltöltötték gázzal, de a német aggályok miatt mégsem indulhat be a Balti-tenger alatti gázvezeték

Váratlan fordulatról számolt be a német sajtó a hatalmas költségekkel megépített és már beüzemelés előtt álló Északi Áramlat 2 gázvezeték ügyében.

A német Szövetségi Hálózati Ügynökség felfüggesztette a vállalkozás úgynevezett tanúsítási eljárását, így a Balti-tenger alatt húzódó vezetéket egyelőre nem lehet üzembe helyezni.

Október elején a projektet irányító Nord Stream 2 AG már azt közölte, hogy megkezdődött az Északi Áramlat-2 gázvezetékpár első vezetékének feltöltése. A svájci központú cég akkor azt közölte, hogy a cső épségét ellenőrző munkálatok már be is fejeződtek, a szakemberek elvégezték a külső vizuális és belső műszeres ellenőrzéseket.

A csővezeték megépült, és túl van az alkalmazott műszaki és ipari szabványoknak megfelelő független tanúsítási eljáráson, a megbízható és biztonságos működtetés szavatolása érdekében

– közölte októberben a vállalat.

A Tagessshau híre szerint Szövetségi Hálózati Ügynökség a céges dokumentumok „alapos átvizsgálása után” jutott arra a következtetésre, hogy egyelőre nem indulhat el a gázszállítás. Az ügynökségnek a jelek szerint az üzemeltető cégformájával kapcsolatban vannak aggályai, az indoklás szerint ugyanis ennek meg kell felelnie a német jogi szabályozásnak.

A Nord Stream 2 AG még júniusban nyújtotta be a német szakhatósághoz a független üzemeltetői minősítés iránti kérelmét, ami az EU harmadik energiacsomagjának követelménye. Uniós előírás, hogy a gáz kitermelését és szállítását a vezetéken különböző vállalatok valósítsák meg.

A Gazprom orosz gázipari cég szeptember 10-én jelentette be, hogy befejeződött az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat-2 gázvezeték építése. A vezetékpáron évi 55 milliárd köbméter földgáz szállítható. A Gazprom azt tervezte, hogy még az idén 5,6 milliárd köbmétert szállítanak majd le rajta a német elosztórendszer felé.

Az Ukrajnát elkerülő, 11 milliárd dolláros beruházás a duplájára, évi 110 milliárd köbméterre növeli a már meglévő Északi Áramlat kapacitását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik