Nagyvilág koronavírus

Távoktatásra áll át az iskolák 30 százaléka Romániában

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Több mint 1100 oktatási intézményben egyetlen beoltott alkalmazott sincs. Hétfőtől nyáltesztes szűrést tartanak az iskolákban.

A közoktatási intézmények többségében hétfőtől jelenléti oktatással folytatódhat a tanítás Romániában. Távoktatásra ott kell áttérni, ahol a személyzet átoltottsága nem éri el a 60 százalékot. Egy új szabály szerint ezt külön nézik, ha egy intézmény több épületből, iskolából áll.

A Transindex azt írta, az újítás miatt az oktatási minisztérium új adatbázist készített. Abból derült ki, hogy a közoktatási intézmények mintegy 70 százalékában lehet jelenléti oktatás hétfőtől. Ugyanakkor  távoktatásra áll át a román iskolák 30 százaléka.

A romániai pedagógusok átoltottsága iszonyú nagy különbségeket jelez. Kiderült,

több mint 1100 intézményben egyetlen egy alkalmazottat sem oltottak még be, 

miközben 2300 intézménynél 100%-os volt az immunizálási arány.

Romániában egyébként minden hétfőn és csütörtökön antigén nyáltesztes szűrést tartanak az iskolákban. A Maszol.ro azt írta, a szabály szerint a tanulókat az órák előtt tesztelik. Ha egy gyermek gyorstesztje pozitív lesz, el kell különíteni a többiektől, azonnal értesíteni kell a szülőt vagy a törvényes képviselőt, és igényelni kell a megyei egészségügyi központtól a tanuló PCR-tesztelését.

A szakszervezetek szerint viszont az iskolák helyett a szülőknek kellene  otthon tesztelni a gyerekeket, így megakadályozhatnák, hogy a fertőzött gyerekek terjesszék a vírust az óvodában, iskolában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik