Nagyvilág koronavírus

Külön igazolványt kapnak a beoltott képviselők Ukrajnában

Külön igazolványt kaptak azok a parlamenti képviselők, akik beadatták maguknak a koronavírus elleni védőoltást, hogy ezzel megkönnyítsék bejutásukat a törvényhozás épületébe – közölte Ruszlan Sztefancsuk házelnök hétfőn, a plenáris ülésnapokat megelőző, frakcióvezetők közötti egyeztető ülésen.

Hétfőn lépett életbe ugyanis az a rendelkezés, amely szerint mostantól a parlamentbe csakis oltási igazolvánnyal vagy negatív teszttel, illetve a fertőzésből felépülést igazoló orvosi papírral rendelkezők léphetnek be. Ez egyaránt vonatkozik a képviselőkre, az apparátus tagjaira és minden látogatóra, beleértve a kormány tagjait is.

A házelnök szavai szerint jelenleg a képviselők 83 százaléka vette fel az oltás legalább egy adagját. Közölte: azon képviselők számára, akik még nem vették fel az oltást, vagy nem akarják beadatni maguknak, megszervezték, hogy gyorstesztet végeztethessenek magukon a saját költségükre. Emlékeztetett továbbá arra, hogy oltópontot hoztak létre abban a kijevi szállodában is, amely több képviselőnek a szálláshelye.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) eközben újabb, Covid-igazolásokat és PCR-teszteket hamisító bűnszervezeteket leplezett le Kijevben, valamint a nyugati országrészben lévő Rivne és Lviv megyékben. Az SZBU közlése szerint a hálózatok több mint tízezer embernek adtak el hamis dokumentumokat.

Kárpátalján a munkácsi városi tanács két női alkalmazottja bukott le hamis nemzetközi oltási igazolással, amelyeket – tanúvallomásuk szerint – 1500 hrivnyáért (mintegy 18 500 forintért) vásároltak, de a nyomozóknak azt nem árulták el, hogy kitől vették. Az UNIAN hírügynökség szerint ezért akár két év börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk.

Az igazságügyi minisztériumból hét alkalmazottat bocsátottak el, amiért nem voltak hajlandók felvenni a védőoltást – közölték a tárcánál az Ukrajinszka Pravda hírportál érdeklődésére. Az állami hivatalnokok november 8-ig kaptak haladékot arra, hogy beolttassák magukat.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter hétfői tájékoztatóján kijelentette, hogy Ukrajna már túljutott a járvány csúcspontján. Szavai szerint az elmúlt három hónapban először a múlt héten több gyógyult beteget engedtek haza, mint ahány új fertőzött kórházba került. Utóbbiak száma az elmúlt héten 13 százalékkal csökkent az azt megelőző héthez képest – mondta. Ez az első jele annak, hogy Ukrajna túljutott a járvány tetőzésén és csökken a kórházak leterheltsége. A fertőzések napi esetszáma és a kórházi kezelésre szorulók aránya viszont még mindig magas – mutatott rá a tárcavezető.

Ukrajnában hétfőre 10 802-vel 3 228 441-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 442-vel 77 147-re, az aktív betegeké viszont hosszú idő után most csökkent, 859-cel 508 835-re. Az elmúlt napon 2798 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 8 722 235-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 3 506 409-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Vasárnap 97 373 embert oltottak be az országban.

(MTI)

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik