Nagyvilág

A koronatanú beismerte, hogy hazudott, mégis 24 évet ült ártatlanul egy amerikai férfi

Oxygen / YouTube
Oxygen / YouTube
Dontae Sharpe sokkal több időt töltött az életéből börtönben, mint szabadlábon. Tizenkilenc éves volt, amikor elítélték egy gyilkosságért amit nem követett el. A vád koronatanúja egy 15 éves lány volt, aki később beismerte, hogy hazudott, Sharpe mégis rács mögött maradt 24 évre.

Roy Copper, Észak-Karolina kormányzója kegyelmet adott pénteken egy Dontae Sharpe nevű férfinak, akit 1995-ben, 19 éves korában ítéltek el a 33 éves George Radcliffe megöléséért – írja a BBC.

Radcliffe holttestét 1994. február 11-én találták meg egy furgonban. A férfit agyonlőtték, a hatóságok szerint egy félresikerült drogüzlet miatt. Sharpe egy 15 éves lány vallomása alapján került gyanúba, aki azt állította, látta, hogy ő követte a gyilkosságot.

Sharpe mindvégig az ártatlanságát hangoztatta, nem volt hajlandó alkut kötni az ügyészséggel, hogy enyhébb büntetésért cserébe beismerő vallomás tegyen. A férfit életfogytiglanira ítélték, és bár a 15 éves tanú a tárgylás után néhány hónappal beismerte, soha nem is járt a gyilkosság helyszínén, Sharpe rács mögött maradt.

A férfit, aki mindvégig próbálta bebizonyítani az igazát, 2019 augusztusában helyezték szabadlábra, miután egy igazságügyi szakértő kijelentette, lehetetlen, hogy a lövöldözés úgy zajlott le, ahogyan az ügyészség állította, és ezért a bíróság elrendelte az ügy újratárgyalását.

Sharpe a kormányzói kegyelem miatt legfeljebb 750 ezer dolláros (kb. 240 millió forintos) kártérítést követelhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik