Nagyvilág

Fehéroroszországban kér menedékjogot a Capitolium egyik ostromlója

Belarus 1 / YouTube
Belarus 1 / YouTube
Fehéroroszország diktátorától, Alexander Lukasenkától kér menedékjogot az FBI körözési listáján szereplő Evan Neumann. A 48 éves kaliforniai férfit hat bűncselekménnyel vádolják, melyeket az amerikai törvényhozás épületének január 6-i ostromakor követett el.

Hosszú interjút adott az állami Belarus 1 tévécsatornának Minszkben Evan Neumann, egyike azoknak az embereknek, akiket azért köröznek az Egyesült Államokban, mert erőszakos bűncselekményeket követtek el januárban, amikor a leköszönő elnök, Donald Trump hívei betörtek a Capitolium épületébe – írja a CBS News.

A fehérorosz csatorna riportja úgy mutatja be Neumannt, mint egy férfit, aki az igazságot keresi, és kényelmetlen kérdéseket tesz fel. A középiskolai végzettséggel rendelkező, nős, kétgyermekes kisvállalkozó azt mondja, márciusban, az ügyvédje tanácsára hagyta el a hazáját. Olaszországba repült, onnan vonattal ment Svájcba, autót bérelt, majd Németországon és Lengyelországon át Ukrajnába hajtott.

Neumann néhány hónapig egy bérelt lakásban élt, az Ukrajna nyugati részén fekvő Zsitomir központjában, de aztán fura dolgokat vett észre, amiből arra következtetett, hogy megfigyeli az ukrán titkosszolgálat, ezért elmenekült. Augusztus 15-én, a zöldhatár mellett tartóztatták le fehérorosz határőrök. Azt mondja,

a csernobili kiürítési zóna közelében, agresszív vaddisznóktól, kígyóktól és viperáktól hemzsegő mocsarakon átverekedve magát szökött át Fehéroroszországba.

A hivatalos adatok szerint idén három amerikai állampolgár kért menedékjogot Fehéroroszországban. A kétes választási győzelme után tömegtüntetéseket vérbe fojtó Lukasenka sokszor hivatkozott az állami médiában a Capitolium ostromára, mint annak a bizonyítékára, hogy a nyugati államok valójában nem demokratikusak, és az összeomlás szélén állnak. A tüntetések brutális leverése miatt több kormány, így a Biden adminisztráció is gazdasági szankciókkal bünteti Fehéroroszországot.

Neumann, akit videófelvételek alapján többek között azzal vádolnak, hogy felfegyverkezve támadt rendőrökre, a riporternek azt mondta, hogy ha hazatérne, biztosan megkínoznák, és azért választotta Fehéroroszországot, mert tudja, hogy az egy olyan állam, amelyik mer dacolni a nyugattal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik