Nagyvilág

Újabb halálos kórháztűz Romániában

MTI/AP/Romániai katasztrófavédelmi felügyelőség
MTI/AP/Romániai katasztrófavédelmi felügyelőség

Tűz ütött ki egy romániai járványkórházban csütörtök reggel, amelyben két koronavírusos beteg meghalt. Egy éven belül ez az ötödik halálos áldozatokat követelő kórháztűz Romániában.

A lángok az egyik kórteremben csaptak fel, az ott fekvő két beteget már nem tudták kimenekíteni. Súlyosan megsérült az egyik ápolónő, akinek a testfelületének 40 százaléka megégett. A két áldozat nem invazív lélegeztetőgépen volt. – A tűz akkor keletkezhetett, amikor az ápoló elmozdított egy ágyat, hogy könnyebben hozzáférjen a konnektorhoz. Ekkor a súrlódás miatt kipattanhatott egy szikra, ami a tüzet okozta – magyarázta Raed Arafat egészségügyi államtitkár a romániai magyar nyelvű hírportál, a Krónika cikke szerint.

A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított büntetőeljárást.

Az országban az utóbbi évben négy másik tragédia is történt a Covid-kórházakban. Tavaly novemberben a kelet-romániai Karácsonkő (Piatra Neamt) koronavírusos betegeket ápoló kórházának intenzív osztálya gyulladt ki: akkor tízen életüket vesztették. Idén januárban a bukaresti Matei Bals járványkórház koronavírus osztályának egyik kórtermében keletkezett tűz, amelyben négy beteg vesztette életét. Áprilisban oxigénellátás nélkül maradt a bukaresti Victor Babes járványkórház udvarán egy konténerben kialakított intenzív terápiás Covid-részleg, és emiatt három súlyos állapotban lévő koronavírusos páciens meghalt. Októberben a konstancai járványkórház intenzív osztályán keletkezett tűz, hét beteg halálát okozva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik