Nagyvilág

A lengyelek Putyint, Szijjártó a brüsszeli politikusokat okolja a lengyel határválság miatt

MTI/Bruzák Noémi
MTI/Bruzák Noémi

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Vlagyimir Putyin orosz elnök által adott feladatokat hajtja végre a migrációs válság során – erről beszélt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden a szejm rendkívüli, a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzet miatt összehívott ülésén. Szijjártó Péter külügyminiszter viszont nem az orosz elnököt hibáztatja, hanem a brüsszeli politikusokat.

Úgy fogalmazott, hogy:

Mindazon brüsszeli politikusoknak, akik az elmúlt hat évben migrációpárti álláspontot képviseltek, napirenden tartották a kötelező letelepítési kvótát, és megtagadták a forrásokat a határokat védő országoktól, most el kellene menniük a lengyel-belorusz határra, és jó mélyen el kellene szégyellniük magukat.

Szijjártó szerint

szegény lengyel barátaink most közvetlenül is átélik azt, ami a mi esetünkben gyakorlatilag hat éve folyamatos jelenség, vagyis illegális migránsok fittyet hánynak szabályainkra, törvényeinkre, a szuverenitásunkra és tömegével akarják megsérteni országaink határait.

Szijjártó Péter azt írta, hogy a lengyel határőrök ezekben az órákban és napokban nemcsak Lengyelországot, hanem egész Európát védik, mint ahogy a magyar határőrök is hazánk déli határát.

Kapcsolódó
Már tíz halottja van a lengyel határválságnak
Összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik