Nagyvilág

Palesztin jogvédőket is megfigyelhettek a Pegasus kémprogrammal

JOEL SAGET / AFP
JOEL SAGET / AFP

Hétfőn kiberbiztonsági szakértők közölték, hogy hat palesztin jogvédő aktivista mobiltelefonján is észlelték az izraeli NSO kémprogramjának nyomait – írja az AP. Ez az első ismert olyan eset, amikor palesztin aktivistákkal szemben vettekék be a katonai célú Pegasus kémprogramot. A szoftver újságírók, jogvédők és politikai aktivisták elleni bevetését 2015 óta dokumentálják az újságírók világszerte.

A megfigyelések tényét elsőként észlelő szakértő, Mohamed al-Maszkati, a Frontline Defenders nonprofit szervezet munkatársa azt mondta, nem világos, ki telepítette a kémprogramokat az aktivisták telefonjára. Az írországi székhelyű Frontline Defenders és legalább két palesztin megfigyelt azt állítja, hogy Izraelt tartják a fő gyanúsítottnak, és véleményük szerint a megfigyeléseket úgy időzítették, hogy lehetőleg elkerüljék a behatolások felfedezését, bár ezeket az állításokat nem tudták alátámasztani.

Arra a kérdésre, hogy a szoftvert palesztin aktivisták ellen vetették be, az NSO a korábbiakhoz hasonlóan úgy reagál: szerződéses és nemzetbiztonsági okokból nem azonosítja ügyfeleit, ám a szoftvert csak kormányzati szerveknek adja el bűnözők és terroristák megfigyelésének céljára.

A palesztin célpontok között volt Ubai Aboud közgazdász és amerikai állampolgár is. Ő vezeti a hét főből álló Bisan Kutatási és Fejlesztési Központot Ramallahban, amely izraeli a megszállás alatt álló ciszjordániában működik, és egyike annak a hat palesztin csoportnak, amelyet október 22-én Benny Gantz izraeli védelmi miniszter terrorszervezetként minősített.

A másik két meghekkelt palesztin aktivista, aki vállalta a nevét a nyilvánosság előtt, Ghassan Halaika kutató, az Al-Haq jogvédő szervezet munkatársa és Salah Hammouri ügyvéd, aki az Addameer nevű szintén emberi jogi szervezetnél dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik