Nagyvilág

Ingatlanok eladásából kártalanítaná a molesztálások áldozatait a francia katolikus egyház

Laurent Ferriere / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Laurent Ferriere / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Mintegy 216 ezer gyermeket molesztáltak a francia katolikus egyházban egy október elején nyilvánosságra hozott dokumentum szerint. A vizsgáló testület vezetője Jean-Marc Sauvé elmondása szerint a bizottság 2900–3200 pedofil papot azonosított be, magát a vizsgálatot egyébként a francia katolikus egyház rendelte el még 2018-ban.

Ezzel kapcsolatban most arról ír az AFP, hogy Eric de Moulins-Beaufort, francia érsek bejelentette: a francia katolikus egyház kiterjedt ingatlanvagyonának értékesítéséből kártalanítaná a katolikus papok áldozatainak ezreit. Emellett még adománygyűjtés szerveznek ugyanerre a célra, illetve független nemzeti intézményt hoznak létre, amelyhez az áldozatok benyújthatják a kérelmüket, és amely intézkedik a kárpótlás ügyében, a kifizetést pedig már jövőre megkezdenék. A püspök úgy fogalmazott  az abúzusok ténye az egyház vezetőségének és az erőszakot elkövető bűne, de a tragédia „katolikus egyház minden hívének a közös ügye”. Hozzátette: az egyház vezetőinek mentalitása és a teljes intézmény működésmódja felelőssé tehető azért, hogy több százezer kiskorú eset áldozatul pedofil bűncselekményeknek.

A jelentés az egyházi, bírósági és rendőrségi archívumok alapján, valamint az áldozatokkal készített interjúk alapján íródott. Az esetek többségének jogi következménye valószínűleg nem lesz, mivel olyan régen történtek, hogy a francia jog szerint már elavultak. Az egyik áldozat mégis fordulópontnak nevezte a jelentést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik