Nagyvilág

Ultraortodox zsidók dulakodtak rendőrökkel és nőkkel a Siratófalnál

AFP
AFP

Erővel akadályozta meg több ezer ultraortodox zsidó tüntető, hogy a vallási reformirányzatot képviselő Fal asszonyai női csoport saját vallási szabályai szerint imádkozhasson a jeruzsálemi óváros legszentebb zsidó helyénél, a Siratófalnál – írja az MTI.

A feminista imacsoport tagjai az új zsidó hónap, kiszlév kezdete alkalmából tóratekercseikkel jelentek meg a megszokott helyükön, hogy elmondják imáikat, de az ultraortodoxok ezt megpróbálták megakadályozni, és összecsaptak az asszonyok védelmére odavezényelt rendőrökkel.

Előzőleg az arab nyelvű országokból származó ultraortodoxok Sász pártját vezető Arije Deri felszólította híveit, hogy akadályozzák meg a vallási reformokat képviselő nőket abban, hogy felolvassanak a Tórából, mert – értelmezése szerint – nők nem olvashatnak fel a héber Bibliából. Deri kérését Benjámin Netanjahu, a Likud párt és a parlamenti ellenzék vezére is továbbította a híveinek a közösségi médiában.

Az Izraelben vallási monopóliummal rendelkező ultraortodoxok nem tekintik a judaizmus legitim képviselőinek a másféle zsidó vallási irányzatokat, ellenzik, hogy a nők a férfiakhoz hasonló módon, tóratekercsekkel és imakendőkkel imádkozhassanak, valamint a férfiak és nők együtt, nemek szerinti elkülönítés nélküli vegyenek részt szertartásokon.

Az amerikai zsidóság többségét kitevő konzervatívok és a reformjudaizmus képviselői támogatják az asszonyok ügyét, és helyet követeltek maguknak a Siratófalnál, ami az utóbbi években komoly konfliktus okozott az izraeli és az amerikai zsidóság között. A vita megoldására néhány éve koedukált imádkozóhelyet alakítottak ki a Siratófal közelében, de a reformirányzatok képviselőinek jelentős része elutasítja elkülönítésüket, és továbbra is a fal melletti hagyományos területen szeretné megtartani szertartásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik