Nagyvilág

Előrehozott választások jöhetnek Portugáliában a parlament feloszlatása után

Nuno Cruz / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Nuno Cruz / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Nem fogadták el a 2022-es költségvetést.

Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök a parlament feloszlatását javasolta, miután a parlament a múlt héten nem fogadta el a 2022-es költségvetést. Az államfő tanácsadó testülete, az úgynevezett államtanács jóváhagyta szerdán a javaslatot, írja az MTI.

De Sousa még nem írta alá a törvényhozás feloszlatásáról szóló határozatot. Ha ez megtörténik, előrehozott választásokat kell kiírnia. A következő választás csak 2023-ban lenne esedékes.

Antonio Costa miniszterelnök kisebbségi kormányt vezet, és a szocialistáknak csak 108 mandátuma van a 230 fős törvényhozásban. Kisebb baloldali pártok támogatták eddig kívülről, de ezek a költségvetési tervezet ellen szavaztak, ahogy a kormány fő ellenzéke, a jobboldalinak tartott Szociáldemokrata Párt is.

Az államfői hivatal közleménye szerint az államtanácsi tagok többsége az elnök javaslatának elfogadása mellett szavazott. A közleményben nincs szó arról, hogy ha feloszlatnák a parlamentet, akor mikor lenne az előrehozott választás. Médiaértesülések szerint a pártok, amelyekkel De Sousa a hét végén konzultált, azt javasolják, hogy januárban hozzák tető alá a voksolást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik