Nagyvilág koronavírus

Kötelező oltás jön az USA-ban január elejétől

MANDEL NGAN / AFP
MANDEL NGAN / AFP

Január 4-én lép hatályba Joe Biden amerikai elnök rendelete a magánszektor azon dolgozóira vonatkozó szövetségi oltási kötelezettségről, akik száz főnél több munkavállalót foglalkoztató vállalatoknál dolgoznak – jelentették amerikai hírügynökségek csütörtökön.

Kötelező lesz a védőoltás az Egyesült Államokban azoknak a munkavállalóknak, akik a versenyszférában dolgoznak, és a munkahelyük száz főnél több embert foglalkoztat. Azoknak, akik nem veszik fel az oltást, hetente kell majd negatív teszteket bemutatniuk, amelynek költsége őket fogja terhelni. Ezen kívül kötelezően maszkot kell hordaniuk munka közben. Az elnöki rendelet várhatóan január negyedikétől lép hatályba.

Az MTI azt írja, az új dátum némi haladékot és könnyítést jelent a munkaadóknak, akik a karácsonyi és újévi ünnepek környékén munkaerőhiánnyal küzdenek.

Az oltási kötelezettség be nem tartása esetén 14 ezer dolláros (kb. 5 millió forint) bírsággal kell majd számolni, illetve a büntetés mértéke, ismétlés esetén növekedhet.

Joe Biden másik, a szövetségi intézményekkel szerződéses munkaviszonyban álló dolgozók oltási kötelezettségére vonatkozó elnöki rendeletét szintén elhalasztották egy hónappal január 4-re, tették hozzá a tisztviselők. A Medicare és Medicaid állami egészségügyi biztosítási rendszerben részt vevő egészségügyi intézmények és idősgondozó központok munkatársainak szintén január 4-ig kell felvenniük a védőoltást.

Az üzleti szféra oltási kötelezettségére vonatkozó intézkedéseket az amerikai munkahelyvédelmi és -egészségügyi hatóság (OSHA) vészhelyzeti jogosítványai alapján hozták – hangsúlyozták a kormányzati tisztségviselők.

A döntés 84,2 millió munkavállalót érint, mintegy 1,9 millió, a versenyszférában működő vállalatnál. Ezeknek a cégeknek további 18,5 millió dolgozója kivételt képez, mivel vagy távmunkában, vagy folyamatosan nem zárt térben, hanem szabadtéren dolgoznak – olvasható az OSHA tájékoztatásában.

Republikánus szenátorok bejelentették, hogy a kongresszusi felülvizsgálati törvényre hivatkozva megpróbálják hatályon kívül helyeztetni az elnöki rendelet végrehajtását.

A legfrissebb adatok szerint az amerikai felnőtt lakosság mintegy 70 százaléka kapta meg mindkét védőoltását, és 80 százalékuk kapott legalább egy vakcinát. A koronavírus-járványnak az Egyesült Államokban már több mint 745 ezer halálos áldozata van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik