Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: rekordok dőltek Horvátországban és Szlovéniában is

Horvátországban és Szlovéniában is újabb járványügyi szigorítások jönnek – írta az MTI tudósítója a két ország kormányainak jelentéseire hivatkozva. Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a kormányülés után azt mondta: a nemzeti válságstáb csütörtökön még egyeztet a minisztériumokkal, de várhatóan pénteken bejelentik az újabb korlátozásokat.

A gyors növekedés okait önmagunkban, az alapvető járványügyi intézkedések figyelmen kívül hagyásában, valamint a védőoltás nyújtotta előnyök felismerésének hiányában kell keresni

– idézik a horvát egészségügyi minisztert. Szerinte ugyan biztató jel, hogy nő a hajlandóság az oltás felvételére, ezzel azonban sokan elkéstek.

A miniszter szerint tavasszal kellett volna felvenni a vakcinát, hogy őszig megfelelő immunitást szerezzenek az emberek.

A szlovén kormány a csütörtöki ülése utánra ígérte, hogy bejelentést tesz az újabb szigorítások bevezetéséről, ezt azonban péntekre halasztották. Jelko Kacin, a szlovén nemzeti oltási program koordinátora újságírók előtt azt mondta, az ügy komolyságára tekintettel a kormány pénteki zárt ülésén fogja megvitatja a járványügyi helyzetet, és ekkor döntenek az újabb korlátozásokról.

A mintegy négymilliós Horvátországban a napi új fertőzöttek száma csütörtökre virradóra 6310 volt, ez a járvány kezdete óta a legmagasabb regisztrált adat. A nagyjából kétmilliós Szlovéniában csütörtökre 4511 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez a horvátországihoz hasonlóan szintén abszolút rekord.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik