Nagyvilág koronavírus

Bajorország bekeményít: kitilthatják az oltatlanokat a zárt térben tartott rendezvényekről

Philipp Gülland / EPA / MTI
Philipp Gülland / EPA / MTI

Kitilthatják az oltatlanokat Bajorországban a zárt térben tartott rendezvényekről, ha tovább emelkedik a koronavírus-járvány negyedik hulláma – jelentették be szerdán Münchenben a német tartomány kormányának rendkívüli ülése után.

Markus Söder miniszterelnök kiemelte, hogy az új típusú koronavírus teljes erővel visszatért, ezért nehéz tél vár a tartományra, ha nem emelkedik jelentősen az egyelőre nagyjából kétharmados – 64,6 százalékos – átoltottság.

A negyedik hullám különösen súlyos helyzetet idézett elő, ezt mutatja, hogy a 25 németországi járványgóc közül 16 Bajorországban van. Ezért megszigorítják a fertőzésvédelmi előírásokat. Elrendelik egyebek mellett a kötelező maszkviselést az iskolákban, és bevezetik azt is, hogy csakis a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, ha az intenzív osztályon kezelt fertőzöttek száma 600 fölé emelkedik – ismertette a kormányfő.

A szerdai adatok szerint 459 intenzív ágyat foglalnak el  a Covid-betegségben szenvedők. Számuk 30,4 százalékkal emelkedett az egy héttel korábbi 352-höz képest.

Markus Söder hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány átalakult, immár az oltatlanok járványa. Ezt mutatja, hogy a kórházba kerülők több mint 90 százaléka nem rendelkezik a Covid-19 elleni védőoltással, a járványhelyzet pedig azokban a térségekben a legsúlyosabb, amelyekben különösen alacsony az átoltottság.

A bajorországi kórházakban a helyzet „nagyon feszült”, a gócpontokban pedig egyenesen „drámai” – mondta Markus Söder. Vannak olyan kórházak, amelyekben már egyetlen ágy sem szabad. A járvány erősödése így veszélyezteti a többi beteg ellátását – fejtette ki a tartományi miniszterelnök, aláhúzva: mindent meg kell tenni azért, hogy ne kényszerüljenek például a szívbetegek vagy a daganatos betegségben szenvedők sürgősen szükséges műtétjeinek elhalasztására. Kiemelte, hogy a teljes oltással rendelkezőknek a harmadik adagot, az emlékeztető oltást is be kell adatniuk, és ennek országosan egységes gyakorlattá kell válnia. Az izraeli oltási kampány példája azt mutatja, hogy a harmadik adag vakcina révén hatalmas eredményeket lehet elérni a járvány elleni küzdelemben.

Berlinben Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter és a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler közös tájékoztatóján szintén hangsúlyozta az emlékeztető oltás beadatásának fontosságát. Spahn szintén hivatkozott az izraeli példára, kiemelve, hogy ott a harmadik adag oltás révén sikerült megállítani a negyedik hullámot.

Nagyjából kétmillióan kapták meg az emlékeztető oltást, és ez túl kevés

– hangsúlyozta a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik