Nagyvilág

Összeomlott egy tömbház Lagosban, túlélők után kutatnak

Benson Ibeabuchi / AFP
Benson Ibeabuchi / AFP

Legalább tíz ember meghalt és további több tucatnyian eltűntek, miután hétfőn, helyi, helyi idő szerint délután háromnegyed háromkor összeomlott egy huszonkét emeletes tömbház Lagosban, Nigéria legnépesebb városában. Az épület egyes források szerint 21, mások szerint legfeljebb 17 emeletes volt. A mentőalakulatok túlélők után kutatnak. A helyszínen a mentésben segédkezők a BBC-nek azt mondták, többször is hangokat hallottak a romok alól, és eddig kilenc embert sikerült élve kihúzniuk a törmelékek közül.

A lakóház-komplexum mostanáig csak részben készült el, és elsősorban luxuslakásokat tartalmaz. Hogy mi okozta az összeomlást, az továbbra sem világos.

Keddre virradó éjszaka a heves esőzés ellenére reflektorok segítségével keresték a túlélőket a törmelékek és a megcsavarodott vasbeton elemek között. Sok hozzátartozó most is a helyszín közelében várja, hogy megtudja, a túlélők között vannak-e a szeretteik. A tömegben forrong az indulat és felütötte fejét a csalódottság a mentési munkálatok lassú üteme miatt.

A ház ingatlanberuházója a Fourscore Homes Limited cég, amelynek építési projektjei futnak Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában és Nigéria más területein is.  Az Estate Intel nevű nyilvános afrikai ingatlanadatbázis azt írja a honlapján, hogy a hétfőn összeomlott 360 Degrees néven ismertté vált lakóépület három különböző magasságú toronyházból áll, az ingatlanfejlesztést 2019-ben kezdték nyomon követni. A befejezést 2022-re tervezték, azonban a projektet felfüggesztették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik