Nagyvilág

Meghalt Ado Campeol, a tiramisu atyja

Getty Images
Getty Images

93 éves korában elhunyt Ado Campeol vendéglátós, akit Olaszországban a tiramisu atyjaként ismertek, írja a BBC.

Campeol volt a tulajdonosa az ország északi részén található Alle Beccherie étteremnek, ahol a mára világhírűvé vált desszertet feltalálta felesége és az egyik séfje.

A mascarponés, kávéba áztatott kekszekből készülő süteményt 1972-ben vették fel a menüjükre, de a család sosem szabadalmaztatta azt. Azóta az olasz konyha védjegyévé vált.

A tiramisu eredetéről egyébként rengeteget vitáztak az utóbbi évtizedekben, mert egyesek azt állították, hogy elsőként egy bordélyházban szolgálták fel afrodiziákumként Trevisio városában. Ugyanakkor mára általános az egyetértés abban, hogy a recept Campeol éttermében született.

Roberto Linguanotto, a desszert társfeltalálója azt mondja, a sütemény egy véletlen baleset eredménye volt, amikor vaníliás jégkrémet próbáltak készíteni. A séf mascarpone sajtot öntött egy tál tojásra és cukorra, majd utána tűnt fel neki, milyen finom így az íze.

Ezt elmondta Campeol feleségének, Albának is, majd kávéval és kakaóval ízesítették. Így jött létre a finomság, ami a Tireme Su nevet kapta. Ez magyarra fordítva nagyjából annyit tesz: vegyél fel.

A tiramisu eredeti verziója alkohol nélkül készült, hogy a gyerekek is biztonsággal fogyaszthassák.

Az Alle Beccherie éttermet egyébként 1939-ben nyitotta a Campeol család, Ado Campeol pedig a második világháború után vette át az üzletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik