Nagyvilág

Először jelent meg nyilvánosság előtt a tálibok rejtélyes vezére

Haroon Sabawoon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Haroon Sabawoon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az afganisztáni tálibok rejtélyes „legfőbb vezetője”, Hibatulla Ahundzada molla 2016-ban történt megválasztása óta először jelent meg a nyilvánosság előtt a hét végén – közölte vasárnap a tálib kormány. „A hívők parancsnoka megjelent a híres Hakimíja mecsetben egy nagygyűlésen, és tíz percig beszélt a bátor katonák és a tanítványok előtt” – folytatódik a hangüzenettel kísért híradás. A hangüzenetben világosan hallható a molla hangja, amint imákat és áldásokat mond.

Ahundzada viszonylag ismeretlen volt 2016-ig, amikor az amerikai dróncsapásban, Pakisztánban megölt Aktar Mohamed Manszúr helyére lépett. Előtte inkább jogi és vallási kérdésekkel foglalkozott, mintsem hadműveletekkel. Hatalomra kerülve gyorsan maga mellé állította az egyiptomi Ajman Zavahirit, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjét.

Legfelsőbb vezetői tisztségében Ahundzada az iszlamista mozgalmon belüli egység megóvásáért felelős, ami a dzsihadista mozgalmat az utóbbi években megosztó belső harcok közepette nem egyszerű feladat – olvasható az MTI hírében.

Az amerikai hadsereg kivonása után augusztus 15-én Kabulba bevonuló és a nyugati országok támogatását élvező kormányt megdöntő tálibok szeptemberben jelentették be, hogy Hibatulla Ahundzada „kezdettől” Kandahárban él, és rövidesen megjelenik a nyilvánosság előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik