Nagyvilág

Joe Biden: Ügyetlenek voltunk

EyePress News / EyePress via AFP
EyePress News / EyePress via AFP

Joe Biden amerikai elnök Emmanuel Macronnak úgy fogalmazott, ügyetlenek voltak, amikor az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Ausztrália közös biztonsági paktumot írt alá – az Aukus-paktum ugyanis Franciaországnak több harminchét milliárd eurójába került. Nemcsak Biden fogalmazott finoman az ügyben, Macron ugyanis azt mondta a történtekről: fontos, hogy a jövőbe tekintsenek.

Joe Biden és Emmanuel Macron Franciaország vatikáni nagykövetségén találkozott azon egyeztetéssorozat részeként, mely során Biden több nagyhatalom vezetőjével találkozott a hétvégi G20-as találkozó és a jövő héten tartandó ENSZ klímatalálkozó előtt.

Amit tettünk, az ügyetlen volt. Abban a hitben voltam, hogy Franciaországot jóval a megegyezés előtt informálták

– fogalmazott Biden.

Az Aukus Ausztrália legnagyobb védelmi összefogása évtizedekre visszamenőleg, és többek között lehetővé teszi, hogy az ország atommeghajtású tengeralattjárókat építhessen. A paktum komoly vitákat szított a franciákkal, akik egy 2016-ban aláírt egyezség alapján tizenkét tengeralattjárót építettek volna az ausztráloknak, ezt a megegyezést fúrta meg az Aukus-paktum, melyet a francia külügyminiszter hátba szúrásnak nevezett, és egy időre még a nagyköveteit is visszahívta az Államokból és Ausztráliából.

Mostani találkozójukon a franciák és az amerikaiak látszólag rendezték viszonyaikat. Emellett a klímaváltozás és a terrorellenes tevékenység témáit érintették. Biden számos találkozójából a legelső a pápával történt, az elnök méltatta Ferenc pápa klímaváltozással és a világjárvánnyal kapcsolatos tevékenységét, valamint megköszönte, hogy a pápa felemeli szavát a szenvedők, éhezők és üldözöttek védelmében. Biden ezután az olasz elnökkel és miniszterelnökkel is találkozott.

A BBC arra is emlékeztet: a klímakrízis kapcsán a Glasgow-ban tartandó ENSZ-klímacsúcson a világ szeme, itt derül ki majd, hogy az olyan nagy károsanyag-kibocsátású országok, mint az USA vagy Kína milyen ígéreteket tesz, és hogy a szegényebb országok megkapják-e a klímacélok teljesítéséhez szükséges segítséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik