Nagyvilág koronavírus

Az EU polgári védelmi mechanizmusa segít Romániának a járvány alatt

Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusának keretében az elmúlt három hétben kilenc ország ajánlott fel segítséget Romániának a kritikus járványügyi helyzet kezeléséhez – tájékoztatott az Európai Bizottság pénteken.

A bizottsági sajtóközlemény szerint a hét folyamán egy dán és egy lengyel orvoscsoport érkezett Bukarestbe, hogy segítsen a román orvosoknak. Szintén ezen a héten, 350 oxigénkoncentrátort szállítottak Romániába a Hollandiában tárolt uniós finanszírozású rescEU-készletből.

Az elmúlt napokban Szerbia 170 oxigénkoncentrátort és 6365 adag monoklonális antitest alapú terápiás készítményt, míg Németország 12750 és Szlovákia 10 ezer készítményt szállított a román fővárosba. Lengyelország 150 oxigénkoncentrátort, 55 szívmonitort és 50 lélegeztetőgépet, míg a szlovák kormány félmillió vírustesztet és egyéb orvosi eszközöket ajánlott fel.

Janez Lenarčič, a válságkezelésért felelős biztos elmondta: “az európai polgári védelmi mechanizmus továbbra is hatásosnak bizonyul a járvány elleni küzdelemben. Az EU továbbra is elkötelezett amellett, hogy minden szükséges segítséget eljuttasson Romániának és más rászoruló országoknak – tette hozzá.

Románia október elején aktiválta a polgári védelmi mechanizmust, amelyen keresztül az EU koordinálja, a katasztrófákra és vészhelyzetekre adott válaszintézkedéseket. Október eleje óta Ausztria, Franciaország, Olaszország is segítséget nyújtott Romániának a koronavírusos betegek kezelésében.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik