Nagyvilág

Figyelmeztette az EU Izraelt a megszállt területre tervezett lakásépítések miatt

SERGE ATTAL/ ONLYWORLD.NET / ONLY FRANCE / Only France via AFP
SERGE ATTAL/ ONLYWORLD.NET / ONLY FRANCE / Only France via AFP

Az újabb telepeslakások tervezett építésének leállítására szólította fel Izraelt az Európai Unió. Az EU külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője pénteken arról beszélt, az ilyen tevékenység nemzetközi jogot sért amellett, hogy az izraeli és palesztin állam békés egymás mellett élésén alapuló úgynevezett kétállami megoldás megvalósítását is akadályozná.

Izrael a múlt hét végén jelentette be, hogy újabb mintegy 1300 lakást épít az általuk megszállt Ciszjordániában élő zsidó telepesek számára. Naftali Bennett, az idén, Benjamin Netanjahu bukását követően hivatalba lépő jobboldali miniszterelnök kormányának építés- és lakásügyi minisztériuma vasárnap közölte, hogy hét településen folytatódnak az építkezések. Az új telepeslakások építése a tavaly augusztusban bejelentett több mint kétezer lakás építésének folytatásaként értelmezhető.

A pénteki uniós közlemény hangsúlyozta: az Európai Unió határozottan ellenzi a telepek bővítését, és nem ismer el semmilyen változtatást az 1967 előtti határokon, beleértve Jeruzsálemet is, kivéve azokat a területeket, amelyekről mindkét fél közösen megállapodott.

Az EU a közleményben hangsúlyozta: ez teljesen összeegyeztethetetlenek a feszültség csökkentését és a nyugalom biztosítását célzó erőfeszítésekkel. Az izraeli kormánynak e helyett a felek közötti érdemi kapcsolatok előmozdítására kell összpontosítania, és bizalomépítő intézkedéseket kell hoznia, illetve tevékenysége fókuszában a hétköznapi emberek életkörülményei javításának kell állnia – idézi az MTI a közleményt.

Az AlJazeera korábban a héten arról írt, hogy Tor Wennesland, a közel-keleti békefolyamat ENSZ-megbízottja szintén közleményben adott hangot aggodalmának az új települési egységek építésének bejelentése miatt.

Megismétlem, hogy a nemzetközi jog szerint minden [ciszjordániai] telep illegális, és a béke egyik fő akadálya

– mondta fogalmazott az ENSZ megbízottja.

Mohamed Stajjeh palesztin miniszterelnök egy múlt heti kormányülésen más országok mellett az Egyesült Államokat sürgette, lépjen fel a betelepítések ellen. Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője múlt pénteken azt mondta, hogy az Egyesült Államokat „aggodalommal tölti el” az izraeli tervezet, egyúttal felszólította Izraelt és a palesztinokat, hogy

tartózkodjanak az olyan egyoldalú lépésektől, amelyek fokozzák a feszültséget és aláássák a kétállami megoldás előmozdítására irányuló törekvéseket.

Izrael állam még az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el Ciszjordániát a Golán-fennsíkkal, a Gázai övezettel és Kelet-Jeruzsálemmel együtt. Ezek a területek a nemzetközi jog értelmében azóta sem részei Izraelnek, hanem megszállt területnek minősülnek. Ciszjordánia területén jelenleg mintegy 475 ezer izraeli zsidó él a nemzetközi jog alapján illetéktelenül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik