Nagyvilág

Belga kormányfő: illiberális demokrácia nincs, az EU nem pénzautomata

Johanna Geron / MTI / EPA / Reuters pool
Johanna Geron / MTI / EPA / Reuters pool
Alexander De Croo, meg nem nevezve, de félreérthetetlenül a magyar és a lengyel vezetést bírálta.

A belga miniszterelnök, nevük említése nélkül, de egyértelműen nekik címezve üzent Mateusz Morawiecki lengyel és Orbán Viktor magyar kormányfőnek – írja az Euronews. Alexander De Croo a posztgraduális európai tanulmányokat kínáló College of Europe megnyitóján élesen bírálta azokat, akik aláássák az uniót összetartó demokratikus értékeket, szadságjogokat, azt hiszik, hogy választási győzelmük után bármit megtehetnek.

Mint mondta, eljött a cselekvés ideje, nem várható el az EU testületeitől, hogy maguk védjék az uniós jogot, immár politikai megoldás szükséges, az Európai Bizottság és a Tanács részéről is. Emlékeztetett rá, Kína és Oroszország vezetői az autokráciát választották, de egyesek Európában is „illiberális demokráciát” akarnak, mintha ilyesmi létezne egyáltalán.

A liberális demokrácia nem a legegyszerűbb válasz a kihívásainkra, de ez a helyes válasz. Azon egyszerű oknál fogva, hogy azt jelenti, mindannyian együtt döntünk arról, hogy merre tartunk.

A belga kormányfő, meg nem nevezve, de félreérthetetlenül a magyar és a lengyel vezetést bírálva hangsúlyozta, a liberális demokrácia nem erős vezetőt jelent, hanem erős vezetést, amibe beletartozik a diverzitás, befogadás. A liberális demokrácia éppúgy szól a kisebbségek védelméről, a sokszínűség védelméről, mint a többség hatalmáról – tette hozzá.

De Croo óvott az új zsarnokságtól, amely támadja a sajtót, befeketíti a muszlimokat, bevándorlókat, alapvető jogokat tagad meg a nőktől és az LMBTQ-közösség tagjaitól. Emlékeztetett rá, a személyes szabadság és a méltóság védelme mellett a liberális demokrácia fő ismérve a hatalmi ágak szétválasztása.

Azok az európai kormányok, amelyek nem hajlandók tiszteletben tartani a liberális demokrácia alapszabályait, mindenfajta bizalmat aláásnak”, a tagállamok és az európai emberek közti bizalmat is. Az Európai Unió egy értékszövetség, nem pénzautomata – közölte.

Nem lehet a pénzt zsebre tenni, de az értékeket visszautasítani.

Bár egyesek ezt javasolják, szerinte nem megoldás, hogy ezeket az tagállamokat kitessékeli a többség az EU-ból, amelyet ezekben az országokban magas az EU-t támogatók aránya a népességen belül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik