Nagyvilág koronavírus

Végre Afrika is nagyobb mennyiségű oltóanyaghoz jut, de még ez is kevés lesz

Patrick Meinhardt / AFP
Patrick Meinhardt / AFP

Az Afrikai Unió (AU) 110 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot készül vásárolni a Moderna gyógyszergártó cégtől. A szerződést részben a Fehér Ház közvetítésével kötötték meg – írja a Reuters hírügynökség. Az ügylet elősegítése érdekében az Egyesült Államok vállalta, hogy elhalasztják a nekik szánt adagok egy részének leszállíttatását. A vakcinákat a következő hónapokban kezdik átadni: 15 millió érkezik az év végéig, 35 millió 2022 első negyedévében és akár 60 millió még a második negyedévben – írják.

Ez azért fontos, mert lehetővé teszi, hogy azonnal növeljük a rendelkezésre álló vakcinák számát

– közölte Strive Masiyiwa, az Afrikai Unió koronavírus-megbízottja, aki egyúttal sürgette, hogy a többi oltóanyaggyártó ország kövesse az amerikai példát, és biztosítsanak hozzáférést más oltóanyagokhoz a súlyos vakcinahánytól szenvedő kontinens számára.

Ez az első alkalom, hogy az 55 tagú Afrikai Unió olyan vakcinákhoz jutott, amelyeket nem Afrikában gyártottak.

Natalie Quillian, a Fehér Ház koronavírus-ügyekért felelős helyettes koordinátora azt ígérte: a Biden-kormány elhalasztja a Modernától vásárolt 33 millió adag leszállíttatását, hogy az Afrikai Uniónak ne kelljen továbbra is sorban állni az oltóanyagokért.

Az AlJazeera írja, az új szállítmányok ezzel együtt jóval elmaradnak attól a mennyiségtől, amelyre Afrikának szüksége volna az 1,3 milliárd lakosának beoltásához. A szegény afrikai országok eddig sokkal kevésbé voltak képesek hozzájutni az életmentő oltóanyagokhoz, mint a világ gazdagabb országai. A múlt hónapban az Afrikai Unió azzal vádolta a vakcinagyártó cégeket, hogy megtagadták az afrikai országoktól a méltányos esélyt a vakcinavásárlásra, és egyúttal sürgette a gyártó országokat, különösen Indiát, hogy oldják fel a vakcinák és alapanyagok exportjának korlátozását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik