Nagyvilág koronavírus

Csak a múzeumok és színházak maradnak nyitva Oroszországban

Ivan Denisenko / Sputnik via AFP
Ivan Denisenko / Sputnik via AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnök még szerdán bólintott rá arra az – orosz kormány által kezdeményezett – átmeneti munkaszüneti periódusra, amelyre a koronavírus okozta járványhelyzet minden eddiginél riasztóbb alakulása ad okot. Eszerint október 30-tól egy héten át tartó általános munkaszünetet rendeltek el az egész országban.

Az MTI moszkvai tudósítója vasárnap jelentette az orosz kormány közleményére hivatkozva, hogy a múzeumok és a színházak a járványügyi kényszerszabadság idején 50, azt követően pedig 70 százalékos befogadó kapacitással üzemelhetnek tovább. A látogatóknak emellett a beoltottságot vagy a koronavírus-fertőzésből való felépülést igazoló QR-kóddal vagy egynapos negatív PCR-teszteredménnyel kell majd rendelkezniük.

Anna Popova oroszországi tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy az oroszoknak egyebek között azért kell korlátozniuk most a kapcsolattartást, hogy

jó hangulatban ünnepelhessék meg az újévet,

amely a legfontosabb családi ünnepnek számít Oroszországban.

Az igazolt fertőzöttek száma a vasárnap közölt adatok szerint 8 241 643-ra emelkedett. Az egy nap alatt a járvány miatt meghalt emberek száma 1072 volt, és ezzel a halálos áldozatok száma immár 230 600-ra nőtt. Pénteki összesítés szerint ötvenhárom és fél millió ember kapta meg eddig az oltás első komponensét, a lakosságarányos védettség ezzel együtt mindössze 45,7 százalékos az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik