Nagyvilág

Váratlan fordulat Spanyolországban: visszafizetik a kiszabott járványbírságokat

MTI/EPA/EFE/Brais Lorenzo
MTI/EPA/EFE/Brais Lorenzo

Spanyolországban visszautalják az embereknek az első járványhullám idején, a korlátozások megszegéséért kiszabott bírságokat – számolt be az MTI az ügyben felállított tárcaközi munkacsoport döntéséről szombaton.

A spanyol belügyminisztérium adatai szerint több mint 1,14 millió büntetést róttak ki a szabályszegőkre a 2020. március 15-e és június 21-e közötti időszakban, amelyek együttes értéke mintegy 115 millió euró (41,9 milliárd forint).

A bírságok visszafizetésére azért kerül sor, mert az alkotmánybíróság júliusban alkotmányellenesnek minősítette a szigorú vesztegzárat, amely a koronavírus-járvány miatt bevezetett első szükségállapot rendelkezései között szerepelt.

Az érintett időszakban csak meghatározott esetekben, például munkavégzés, egészségügyi ellátás, élelmiszervásárlás miatt lehetett elhagyni a lakóhelyet, az üzletek közül csak azok működhettek, amelyek tevékenységét nélkülözhetetlennek minősítették.

Az alkotmánybíróság vizsgálja a második szükségállapot jogszerűségét is, amely 2020. október 25-től idén június 9-ig tartott, és az elsőhöz képest némileg enyhébb korlátozásokat tartalmazott, mint például az éjszakai kijárási tilalom vagy az utazási megszorítások.

Kiemelt kép: A koronavírus-járvány miatt fertőtlenítenek egy utcát az észak-nyugat-spanyolországi Galicia autonóm közösségben fekvő Ourensében 2020. december 21-én.
MTI/EPA/EFE/Brais Lorenzo

Ajánlott videó

Olvasói sztorik