Nagyvilág europoli

Von der Leyen: Addig nem indul eljárás a jogállami mechanizmussal, amíg az Európai Bíróság nem dönt róla

Az Európai Bíróságnak döntenie kell Magyarország és Lengyelország kéréséről abban, hogy ez a feltételrendszer jogilag megfelelő. Megnézzük majd az ítélet eredményét és beépíthetjük ezt az iránymutatásunkba

– mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az uniós csúcson az Euronews szerint. 

Von der Leyen hozzátette, egyetlen ügy sem vész el, hiszen január óta rögzítik a kérdéses eseteket. És intézkedéseket sem hoznak a bírósági ítéletig. Azonban az értesítési periódus elindulhat, vagyis leveleket küldhetnek az érintett kormányoknak.

Ez azt jelenti, hogy addig nem indul eljárás Magyarország ellen a kondicionalitási mechanizmussal, amíg a bíróság nem dönt róla. A bíróságnak azért kell döntenie, mert Magyarország és Lengyelország hivatalos véleményt kértek, hogy megfelel-e az uniós jognak a mechanizmus működése. Ezt azért tehették meg, mert eleve része volt az alkunak, amelyet német közvetítéssel kötöttek az uniós költségvetés vétójánál. A bíróság döntése után az alku szerint a bizottságnak még egy iránymutatást is el kell készítenie, mire elindulhat az eljárás, amely így is hónapokig fog tartani.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik