LOUAI BESHARA / AFP
Nagyvilág

Erdőtüzek okozása miatt végeztek ki 24 embert Szíriában

A szíriai hatóságok csütörtökön kivégeztek 24 embert, akiket a bíróság bűnösnek talált az országban tavaly pusztító súlyos, emberéleteket is követelő erdőtüzek okozásában, többeket pedig börtönbüntetésre ítéltek az ügyben – jelentette be az arab ország igazságügyi minisztériuma.

A tájékoztatás szerint további tizenegy embert életfogytiglani, kilencet, öztük öt fiatalkorút, különböző időtartamú börtönbüntetésre ítéltek. A tárca szerint a kivégzettek terrorcselekményeket követtek el, amelyek emberéleteket követeltek, továbbá súlyos kárt okoztak a köztulajdonban és az infrastruktúrában is.

Jóllehet a kivégzések gyakoriak a polgárháború sújtotta országban, ritka, hogy egyszerre ilyen sok emberen hajtsanak végre halálos ítéletet. A hatóságok 2020 végén több tucat embert vettek őrizetbe, akik azt vallották, hogy tettüket előre kitervelték.

Tavaly októberben, az abban az időszakban szokatlanul erős hőhullám közepette a Közel-Kelet több országából jelentettek tűzvészeket, amelyek Szíriát – itt is elsősorban Latakia és Homsz tartományt – különösen súlyosan érintették. Szíriában tűzvészek 280 települést érintettek, és összesen 370 otthont romboltak le, a lángokban pedig 24 ezer hektár erdő és termőföld semmisült meg.

Tűzvész pusztított Bassár el-Aszad szíriai elnök latakiai szülővárosában, Kardahában is, ahová a lángok megfékezése után egyébként maga Aszad is ellátogatott.

(MTI)

Ajánlott videó