Nagyvilág

Romániában újra megpróbálkoznak a kormányalakítással

Andrei PUNGOVSCHI / AFP
Andrei PUNGOVSCHI / AFP

A Romániában két éve kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjének, Nicolae Ciuca tartalékos tábornagynak, ügyvivő védelmi miniszternek adott kormányalakítási megbízást csütörtökön Klaus Iohannis államfő.

Az elnök arra hivatkozott, hogy Romániának sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége az országot a koronavírus-járvány miatt sújtó egészségügyi válság közepette. Iohannis szerint ideje a politikai válságnak véget vetni, és olyan kormányt adni az országnak, amely a választókat foglalkoztató gondok megoldására összpontosít. Az elnök „örömmel értesült” a PNL álláspontjának megváltozásáról, arról, egyhangúlag megszavazták egy új miniszterelnök-jelölt támogatását Ciuca személyében, akit meg is bízott a kormányalakítással. A bejelentésre az elnök Ciucát is meghívta, aki azt mondta: minden felelős parlamenti erővel tárgyalni fog az általa javasolt kormány támogatásáról.

Romániában ez már a második kormányalakítási kísérlet, amióta a parlament megbuktatta a PNL elnöke, Florin Citu által vezetett jobbközép koalíciós kormányt. Ha ez is kudarcba fullad, az államfő feloszlathatja a törvényhozást, és előrehozott választásokat írhat ki, alig egy évvel a legutóbbi parlamenti választások után.

Citu az államfővel folytatott csütörtöki kormányalakítási egyeztetés után azt mondta: a PNL „politikai érettségről tanúskodó felelős döntést” hozott Ciuca jelölésével, hogy megoldást kínáljon egy olyan válságra, amelyet nem ő okozott.

A PNL élére frissen megválasztott pártelnök szerint a liberálisok a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) alakítanának kisebbségi kormányt, arra azonban nem tért ki, hogy a kormányát megbuktató volt koalíciós partnere, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), vagy a legnagyobb frakcióval rendelkező, két éve ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatására számít.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a magyar közmédiának nyilatkozva rámutatott: csak tisztelettel tud beszélni egy olyan katonáról (Ciucáról), aki Irakban, Afganisztánban harci alakulatokat vezetett, de elvi kifogása van az ellen, hogy a kormányt egy nyugalmazott katona vezesse, ilyesmire az elmúlt 50-60 esztendőben a demokratikus államokban nem volt példa, ez csak bizonyos időre jelenthet megoldást.

Leülünk, meghallgatjuk, hogyan szeretné vezetni a kormány, mert egy kaszárnyát nem szeretnénk benépesíteni RMDSZ-es miniszterekkel, a kormány, a politika nem kaszárnya, és ezután tudjuk megmondani azt, hogy merre van az arra. Az biztos, hogy egy kisebbségi kormány nem fog hosszú, nyugodt időszakot megélni,

mondta az RMDSZ elnöke, aki arra számít, hogy Ciuca kormányát már az első, tavasszal várható bizalmatlansági indítvánnyal megbuktathatják a parlamentben.

Arra a kérdésre, hogy milyen elvárásai vannak az RMDSZ-nek a PNL kormányfőjelöltjével szemben, Kelemen Hunor azt mondta: a jobbközép koalíció tavaly decemberben kidolgozott kormányprogramját nem szeretnék átírni, legfeljebb javítani. Meg akarják tudni, hogy Ciuca miként akarja vezetni a kormányt, és azt is tisztázni kell, hogyan működhet a koalíció olyan körülmények között, amikor a PNL elnöke valószínűleg nem lesz tagja a kabinetnek, a koalíciót ugyanis össze kell fogni, a közös munka nemcsak a kormányról, hanem a parlamenti szavazásokról is szól – magyarázta az RMDSZ elnöke. Egy PNL-RMDSZ kisebbségi kormány parlamenti jóváhagyásánál Kelemen Hunor szerint az USR vagy a PSD támogatása is szóba jöhet.

Az USR csütörtökön jelezte: nem fog bizalmat szavazni egy olyan jobbközép kormánynak, amelyből kihagyják. A PSD elutasító álláspontja annyit változott, hogy már nem sürget előrehozott választásokat, de a Ciuca által megalakítandó kormány támogatásáról csak a miniszterelnök-jelölttel folytatandó tárgyalások után fog dönteni.

(MTI)

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik