Nagyvilág

Két és fél év után először lehet ott magyar kormánytag a néppárti csúcson

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI
Orbán Viktor helyettese, Semjén Zsolt kapott meghívót.

Az Euronews brüsszeli szerkesztősége szerint újra magas szinten képviseltetheti magát az Orbán-kabinet a néppárti csúcson, ahol két és fél éve nem nem jelent meg magyar kormánytag. Bár a Fidesz március óta nem tagja az Európai Néppártnak, Semjén Zsolt ott lehet a legerősebb európai pártcsalád uniós csúcs előtti találkozóján.

A miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke, akinek a pártja még mindig az Európai Néppárt pártja és kapott is meghívót az EPP csúcstalálkozójára. Azt a posztjáról hamaroson távozó Donald Tusk EPP-elnök vezeti, a csúcson a néppárti kormányfők mellett részt vesz Ursula von der Leyen bizottsági elnök is.

A korábbi Fidesz-EPP vita egyik döntése sem vonatkozott a KDNP-re, amely a nagyobbik kormánypárt távozása után is a pártcsaládban maradt, amit  Hölvényi György EP-képviselő azzal magyarázott, hogy a 30 éves tagság elég mély gyökereket jelent ehhez.

Kapcsolódó

Úton Góliáthoz

Ezzel a címmel posztolt fotót brüsszeli tárgyalásai előtt Orbán Viktor a közösségi oldalán, utalva arra, hogy az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozóján ismét komoly vitákra számít. A brüsszeli találkozón az elszabaduló energiaárakról, a migrációról, a koronavírus-járvány okozta válságról tárgyalnak.

Az MTI szerint a tagállami vezetők holland javaslatra megbeszélést folytatnak a lengyel alkotmánybíróság október elején hozott döntéséról, amelyben a testület a nemzeti alkotmány elsőbbségét állapította meg azokon a területeken, amelyeken az uniós jognak nincs kizárólagos hatásköre. A lengyel alkotmánybíróság nem vonta kétségbe a közösségi jog elsőbbségét azon ügyekben, amelyekben az unió hatáskörrel rendelkezik, de rögzítette, hogy a nemzeti alkotmány áll a jogrendszer élén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik