Nagyvilág

Szijjártó hungarofóbiával vádolta meg a holland miniszterelnököt

Mark Rutte nagyon komoly hungarofóbiában szenved. Ez a korábbi kijelentéseit figyelembe véve teljesen egyértelmű.

Ezt Szijjártó Péter külügyminiszter mondta az Al Jazeeranak egy New Yorkban készült interjúban. A hírcsatorna az EU és Magyarország viszonyának alakulásáról és a legújabb vitás ügyekről kérdezte a politikust. Az Al Jazzera felvetése szerint Brüsszel és Budapest között elmúlt években is többször alakult ki éles véleménykülönbség Orbán Viktor miniszterelnök konzervatív, keresztény és hazafias értékeken alapuló politikája miatt, amit az EU-ban sokan inkább homofób, idegengyűlölő és antidemokratikus, sőt tekintélyelvű értékeknek mondanak.

A csatorna példaként hozta fel Mark Rutte holland miniszterelnököt, aki szerint Magyarországnak nincs többé helye az EU-ban, valamint Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, aki szégyenteljesnek nevezte Magyarország új LMBTQ-jogokról szóló törvényét.

Szijjártó, aki végig azt hangoztatta, hogy Magyarország és az EU között a tagországok átlagához képest nincs kirívó ellentét, keményen beszólt az újságíró által felhozott uniós politikusoknak.

A holland miniszterelnöknek azt üzent, nem az ő dolga, hogy megmondja, ki lehet, és ki nem az Európai Unió tagja.

Először a saját ügyeivel kellene foglalkoznia Hollandiában. Hosszú hónapokig sikertelennek bizonyult a kormányalakításban. Tehát először a saját dolgával foglalkozzon odahaza, és utána más országok ügyeivel.

Szijjártó Ursula von der Leyennek is visszavágott, mégpedig azzal, hogy szerinte az szégyenteljes, hogy így beszél egy magyar törvényről.

Az Európai Bíróság most fogja megvizsgálni ezt a törvényt, mert az Európai Bizottság ott eljárást indított ellenünk. És tudja, egy olyan eljárás eredményének a bejelentése, ami még el sem kezdődött, bennünket a régi kommunista diktatúrára emlékeztet. Úgyhogy szerintem az szégyenteljes, ahogyan az Elnök asszony ebben a kérdésben viselkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik