Nagyvilág

Kizárták az ázsiai csúcstalálkozóról a mianmari junta vezetőjét

STR / AFP
STR / AFP
Ettől függetlenül az ország képviseltetheti magát, de csak egy politikán kívüli személy által.

A Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) kizárta a mianmari katonai rezsim vezetőjét a szervezet október végi csúcstalálkozójáról, írja az MTI.

Az ASEAN-tagállamok külügyminiszterei úgy döntöttek péntek este tartott, soron kívüli internetes tanácskozásukon, hogy az ország csak nem politikai képviselővel vehet részt az október 26-28. közötti éves értekezleten, amelyet a koronavírus-járvány miatt videokonferencia formájában tartanak meg.

A mianmari katonai vezetés nem hagyta szó nélkül a külügyminiszterek döntését, és tiltakozott, amiért Min Aung Hlaing nem vehet részt a csúcson.

„Mianmar borzasztóan csalódott, és határozottan ellenzi a külügyminiszterek tanácskozásának döntését, mert a Mianmar képviseletével kapcsolatos vita és döntés nem volt egyhangú, és ellentétes az ASEAN céljaival” –  húzta alá a junta külügyminisztériuma.

Mianmarban a hadsereg februárban ragadta magához ismételten a hatalmat. Áprilisban az ASEAN égisze alatt született egy megállapodás, amelyben a délkelet-ázsiai ország jelenlegi katonai vezetése vállalta, hogy visszaszorítja az erőszakot, beengedi az emberbaráti segélyeket, és tárgyalásokat kezd az ellenzékkel. Az ASEAN megállapította, hogy nem történt elégséges előrelépés egyik területen sem, és a külügyminiszterek által elfogadott nyilatkozat szerint aggodalomra ad okot, hogy Mianmar valóban eltökélt-e abban, hogy teljesíti az áprilisban aláírt öt pontban vállalt kötelezettségeit.

A katonai hatalomátvétel óta több mint ezer civilt öltek meg az országban, és több ezer embert vettek őrizetbe a biztonsági szervek az ENSZ adatai szerint. A katonai puccs és a hadsereg durva fellépése széles körű nemzetközi tiltakozást váltott ki, és az ASEAN-ra is komoly nyomás nehezedett, hogy ne csak nyilatkozatokkal, hanem tényleges intézkedésekkel is jelezze, hogy elítéli a mianmari vezetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik