Nagyvilág

Egyre több 90 éves brit kokainozik, az unokáiktól kapják a drogot

Rekordot ért el a kokainhasználat miatt kórházba kerülő idősek száma Angliában, ahol a drogot már nem csak a fiatal korosztály használja előszeretettel, hanem a nagyszülők is – írta a Mirror című brit bulvárlap.

A lap idézte az NHS brit nemzeti egészségügyi szolgálat adatait, ami szerint 14, kilencven évesnél idősebb embert kellett kezelni az idei év első négy hónapjában kokainhasználat miatt kialakult egészségügyi problémák miatt. Ez a szám tavaly mindössze kilenc volt.

Egy függőkkel foglalkozó magánklinika vezetője a lapnak elmondta, hogy egyre több idős nyugdíjas fordul meg náluk, mióta a kokain könnyebben beszerezhető lett az országban.

Jan Gerber közölte, szerintük ugyanazon okok miatt kezdenek el használni kokaint, ami miatt az alkoholhasználat és a gyógyszerekkel való visszaélés is gyakori az idősek körében. Így próbálják kezelni a fizikai fájdalmakat, a magányt és a halál közelsége miatt kialakult szorongást.

Gerber elmondása szerint megszokottnak számít, hogy az időseket a saját unokáik látják el kokainnal.

A lap közlése szerint tavaly több mint 12 500 embert kellett kezelni kokain miatt kialakult mentális problémák miatt, és ez a szám egy évtizede még kevesebb, mint ötezer volt. A betegek többsége húsz és 39 év közötti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik