Nagyvilág

Élő videót csinált egy kínai nő, amikor volt férje felgyújtotta

maroke / GettyImages
maroke / GettyImages
A 30 éves nő netes követői csak annyit láttak, hogy egy férfi betör hozzá, benzint önt szét, majd felgyújtja.

Halálra ítélték Kínában azt a férfit, aki tavaly szeptemberben élve felgyújtotta volt feleségét, miközben a harmincéves nő egy közösségi oldalon éppen élő videóban jelentkezett be követőinek – írta a CNN. A Lhamo nevű nő halála az egész országra kiterjedő botrányt okozott Kínában, és rávilágított arra, milyen enyhén kezelik a kínai hatóságon a családon belüli erőszak kérdését.

A CCTV kínai állami televízió beszámolója szerint Tang Lu rendszeresen bántalmazta a feleségét, mielőtt 2020 júniusában elváltak, és utána sem hagyta békén. Rendszeresen megjelent nála és arra kérte, hogy házasodjanak újra, de a nő minden egyes alkalommal visszautasította és elküldte.

A Szecsuán tartomány tibeti részén élő nő tavaly szeptemberben élő videóban jelentkezett be egy közösségi oldalon, amikor a követői végignézték, ahogy egy férfi tör be hozzá, leönti benzinnel, majd felgyújtja. A nő két héttel később halt bele égési sérüléseibe.

A volt férjét nem sokkal később letartóztatták, és október 13-án bűnösnek találták emberölés vádjában, és halálra ítélték, valamint kártérítés megfizetésére. A CCTV beszámolója szerint a bíróság a bűncselekményt „különösen kegyetlennek” nevezte, ami „súlyos büntetést érdemel”.

Az ügy nagy visszhangot kapott Kínában, ahol az eset idején nagy vita alakult ki a közösségi oldalakon a családon belüli erőszakkal kapcsolatban, arról, hogy a hatóságok mennyire nem veszik komolyan az házasságon belül történt erőszakos cselekedeteket – írta a CNN. Kínában a házastársak közötti bántalmazásokat a hatóságok hagyományosan magánügynek tekintették, és nem avatkoztak közben.

Ez csak a kétezres évek elején kezdett el megváltozni. Egészen 2001-ig a házassági törvény szerint a bántalmazás nem volt ok a válásra, és a családon belüli erőszak fogalmát csak 2015-ben vezették be a kínai büntetőtörvénykönyvbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik