Nagyvilág koronavírus

Olaszországban kikötői blokádokkal tiltakoznak a kötelező védettségi igazolás ellen

Eliano Imperato / Controluce via AFP
Eliano Imperato / Controluce via AFP

A kora délutáni órákig jelentősebb fennakadás nélkül zajlott a kötelező védettségi igazolás bevezetése Olaszországban – jelentette az MTI római tudósítója. Az országutak forgalma ugyan nem bénult meg, de a kikötőkben óráról órára nőtt a tiltakozók száma. A trieszti kikötőben már kora reggel mintegy ezren demonstráltak a bejárat előtti téren, majd sztrájkot hirdettek meg. A tiltakozók száma néhány óra alatt közel négyezerre emelkedett.

A kikötői munkások vezetője, Stefano Puzzer úgy nyilatkozott: a szabad választás jogát védik a munkavégzést korlátozó rendelkezéssel szemben.

A tüntetők átengedték azokat, akik munkába akartak állni, a kikötőbe behajtani nem tudó kamionok azonban nem vették fel az árut. A több mint kilencszáz trieszti kikötőmunkásból majdnem négyszáznak nincsen védettsége, vagy kelet-európaiak és ázsiaiak, akiknek az orosz vagy kínai oltását az olasz hatóságok nem fogadják el.

A genovai kikötőben a blokád miatt akadozik az utasszállító hajók forgalma is.

A védettségi igazolás- és oltásellenes demonstrálók Róma több pontján elállták az utcákat, de a munkába igyekvők haragja és a hatóságok fellépése felszámolta a blokádokat.

Milánóban a tüntetők a munkához való jogot éltették, Firenzében oltásellenes egyetemisták tüntettek, Udine városközpontjában mintegy kétezren vonultak fel azt kiabálva, hogy a beoltottaknak és az oltás nélkülieknek össze kell fogniuk a szabadságért. Torinóban a Fiat-autógyár előtt tüntettek a dolgozók, Trentinóban kétszáz buszvezető nem állt munkába, mivel nincs beoltva. Fizetés nélküli szabadságra küldték őket az október 15-én életbe lépett szabályok értelmében.

Matteo Salvini, a kormánykoalícióhoz tartozó Liga párt vezetője azt sérelmezte, hogy Olaszország az egyedüli az Európai Unióban, ahol a védettséget kötelezővé tették. A szélsőjobboldali politikus túlzásnak nevezte a Mario Draghi kormányfő által szorgalmazott szigort, a kedvező olaszországi járványmutatókkal érvelt. Elemzők megjegyezték, hogy a kormányrendelet a védettségi igazolással gyakorlatilag kötelezővé tette az új típusú koronavírussal szembeni oltást.

A védettségi igazolás, amely legalább egy felvett oltást, a munkavégzés idején érvényes negatív tesztet, vagy a betegségből történt felgyógyulást bizonyítja, 23 millió dolgozót érint. Nincs pontos adat arról, közülük hányan nincsenek még egyetlen adaggal sem beoltva. A 12 év feletti oltás nélküliek számát – a betegség vagy más súlyos indok miatt olthatatlanokat nem kalkulálva – nyolc és fél millióra teszik, és többségük 30 és 60 év közötti, tehát aktív munkavállalónak számít.

A legnagyobb olasz szakszervezet, a több mint ötmillió tagot számláló CGIL szombatra megmozdulást hirdetett Rómában az egy héttel korábbi támadás ellen tiltakozva, amikor is az oltásellenesekhez csatlakozott radikális tüntetők megtámadták a CGIL székházát. Számos kisebb érdekképviselet azonban nem támogatja a CGIL-t, amely igent mondott a kormány korlátozó intézkedésére.

Az MTI tudósítója azt írja, az oltásellenes mozgalmak a római Circus Maximus mezején gyűltek össze péntek délután.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik