Nagyvilág koronavírus

Már hatvanezer fölött a koronavírusos halottak száma Ukrajában

Celestino Arce / NurPhoto / AFP
Celestino Arce / NurPhoto / AFP

Ukrajnában pénteken átlépte a hatvanezret a koronavírus-járvány halottainak száma – közölte az MTI az Ukrajinszka Pravda hírportálra hivatkozva. Az utóbbi időben felgyorsult a halálozási arány növekedése, csak ez elmúlt három napban 1085 halálos áldozatot követelt a járvány az országban.

Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy rádióinterjúban azt mondta, az országban 55,5 ezer kórházi ágyat készítettek fel a koronavírusos betegek fogadására, és ezeknek már több mint a fele foglalt. Hozzátette, készen állnak rá, hogy szükség esetén az ágyak számát hetvenezerig növeljék.

A vörös kategóriába sorolt dél-ukrajnai Herszon megyében eközben péntektől életbe léptek a legszigorúbb járványügyi korlátozások: a mozikat, színházakat, múzeumokat, bevásárló- és szórakoztató központokat, vendéglátóipari egységeket, piacokat, edzőtermeket és uszodákat csak azok látogathatják, akik megkapták a védőoltás mindkét dózisát, továbbá azok az oktatási intézmények működhetnek a szokásos módon, ahol az alkalmazottak száz százaléka teljes védettséggel bír.

Péntekre Kijev megye is átkerült a fokozottabb kockázatot jelző, narancs besorolású régiók közé.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter egy pénteki rádióinterjúban kijelentette, hogy nagy valószínűséggel megkezdik a harmadik oltások beadását is, de az sem kizárt, hogy akár két dózis emlékeztetőoltásra is szükség lesz. A miniszter arra nem tudott válaszolni, hogy ezeknek az oltásoknak a beadása mikor kezdődhet. Ezzel együtt emlékeztetett rá: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az elsődleges cél, hogy minél többen megkapják legalább az első két dózist.

Ukrajnában péntekre 13 624-gyel az azonosított új fertőzöttek száma, de több mint ötezer fertőzöttnél kevesebbet diagnosztizáltak, mint az előző napon. Ebben szerepet játszhatott az is, hogy csütörtökön munkaszüneti nap volt, és ilyenkor kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet is végeznek.

A negyvenkét milliós országban az egészségügyi tárca friss adatai szerint február óta alig több mint hatmillióan kapták meg az oltás mindkét dózisát. További másfélmillió még csak az oltás első dózisát vette fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik