Nagyvilág koronavírus

Megregulázzák az oltásellenes szerb orvosokat

Komka Péter / MTI
Komka Péter / MTI
Az egészségügyi miniszter buzdította az embereket, hogy jelentsék fel őket.

Zlatibor Loncar azt mondta, azoknak az orvosoknak a sorsáról, akik lebeszélik betegeiket az oltakozásról, a Szerbiai Orvosi Kamara dönt majd. A Szabad Magyar Szó szerint az egészségügyi miniszter közölte: ellenük a közegészség veszélyeztetése miatt eljárás indul.

Ez azt jelenti, hogy egy orvos emiatt elveszítheti az engedélyét. (…) Ha az orvos nem hajlandó aláírni, amit tanácsolt a betegnek, akkor is fel lehet majd jelenteni őt

– tette hozzá.

Az Egészségügyi Minisztérium közzé is tett egy mobilszámot, Viber applikációt, amelyen jelezni lehet, ha egy orvos, konkrét indokok nélkül, nem javasolja a védőoltást. A tárca ismét felhívta a figyelmet, a járvány csak a vakcinával fékezhető meg.

Miközben Zlatibor Loncar arról is beszélt, hogy egyre több a fertőzött gyerek és diák Szerbiában, kiderült, a középiskolások nem hisznek a vakcinában. Ezzel egy belgrádi iskolában szembesültek a járványügyi szakemberek. A negyven diák egyöntetű hozzáállása az volt, hogy nem akarnak oltást.

Predrag Kon epidemiológus azt mondta, valahogy meg kell az iskolákban győzni a fiatalokat az oltás fontosságáról, mert otthon az oltásellenességet tapasztalják. Srda Jankovic immunológus úgy vélte, a diákok nagyon merev elutasítása csak lassan fog változni.

Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek száma csütörtökre 6699-cel 1 024 497-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 51-gyel 8892-re nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik