Nagyvilág

Ciolos egyelőre nem tudja megmenteni Romániát

Robert Ghement / MTI / EPA
Robert Ghement / MTI / EPA
Eredménytelenek voltak kormányalakítási tárgyalásai. Szerinte áldozatot hoz, aki kormányt alakít.

Dacian Ciolos, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke hiába kapott az államfőtől megbízást a kormányalakításra, egyelőre kudarcot vallott, nem talál koalíciós partnert. A Maszol.ro szerint a kijelölt miniszterelnök elismerte, eredménytelenül tárgyalt a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a kisebbségek parlamenti frakcióvezetőjével.

Dacian Ciolos péntekre újabb találkozót kért a PNL és az RMDSZ vezetőivel, mert szeretne mielőbb kormányt alakítani. Úgy vélte,
áldozatot hoz az, aki vállalja a kormányzást a következő hetekben és hónapokban, mert

egy nagyon nehéz időszak következik. Nem hiszem, hogy van nagyobb áldozat politikai téren, mint ebben az időszakban kormányozni, és mi nem félünk az áldozat semmilyen formájától.

Közölte, programja néhány részletét ismertette, tárgyalóparnereitől javaslataira pozitív reakciókat kapott, ezért várja, hogy az RMDSZ és a PNL döntéshozói készek-e visszaállítani a kormánykoalíciót, vagy – ha ezt nem tartják kivitelezhetőnek – támogatni kisebbségi kormányát. Mint mondta, a megbuktatott kormányfő, Florin Citu pártja is tehet javaslatot a miniszterelnök személyére, de egyelőre igazodniuk kell ahhoz, hogy Klaus Iohannis elnök őt kérte fel a kormányalakításra.

Bizalomhiány jellemezte a találkozót

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint a tárgyalást  bizalomhiány jellemezte, „márpedig bizalom nélkül nehéz bármit is felépíteni”.

Az RMDSZ-nek az a célja, hogy bármilyen felállású is lesz a kormány, találjunk megoldásokat a problémákra. Remélem, mindegyik fél félre tudja tenni majd a büszkeségét

– fogalmazott Kelemen Hunor, aki szerint jelenleg a politikai megoldás a kijelölt miniszterelnök kezében van.

A minap megbuktatott kormányfő, Florin Citu a Nemzeti Liberális Párt elnökeként azt mondta, csak a románok és Iohannis elnök iránti tiszteletből ült tárgyalóasztalhoz, de a kormányát megdöntő pártoknak kell megoldást találniuk a válságra.

Szerinte az államfő azért bízta Ciolosra a kormányalakítást, mert a bizalmi szavazásnál bizonyította, az ellenzéki Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) együtt többsége a parlamentben. Közölte, pártja még nem döntött arról, bizalmat szavaznának-e a Ciolos-kormánynak, mert nem ismerik programját és a miniszterjelölteket, de csütörtökön a liberálisok vezetősége megvitatja ezeket a kérdéseket.

Varujan Pambuccian, a (nem magyar) nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójának vezetője úgy vélte, a tárgyalásokon jóval többet kellene nyomniuk a latban a valós problémáknak, mint bizonyos emberek, csoportok érdekeinek. Szerinte a múltbéli sérelmek jelentéktelenek ahhoz képest, hogy sürgős megoldást kell találni az energia- és élelmiszerárak növekedésére, az inflációra. A frakcióvezető szerint az eredeti koalíció visszaállítása „nem lehetetlen, de nehéz’”, kisebbségi kormány pedig azért nem lenne szerencsés, mert Romániának most egy nagyon stabil kormányra van szüksége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik