Nagyvilág koronavírus

Kiszáll a Covid-vakcinafejlesztésből egy német gyártó, amelytől korábban Magyarország is rendelt

Nem fejleszti tovább a koronavírus elleni oltóanyagát a Curevac német biotechnológiai cég, már az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) beadott engedélykérelmét is visszavonták. Azért nem szállnak ki teljesen a covid elleni harcból – írta a cég közleménye alapján a Forbes.

Az SAP-vezér, Dietmar Hopp biotechnológiai cége is, a Curevac mRNS oltásáról még júniusban derült ki, hogy csak 47 százalékban hatékony a koronavírus ellen. A csalódást okozó eredmények bejelentése után a vállalat részvényeinek árfolyama pár óra alatt 48 százalékot zuhant az USA-ban.

A sikertelen teszteredmények és a bezuhant részvények után a cég még egy ideig kitartott az európai engedélyeztetés mellett. Mostani döntésüket a Moderna és a Pfizer covid-oltásainak térnyerésével indokolták.

A cég 405 millió dózist szállított volna az Európai Unióba, ebből Magyarország félmillió adagot rendelt. A Curevac most felmondta az Európai Bizottsággal kötött előzetes vételi megállapodást.

A Curevac azonban nem száll ki teljesen a koronavírus elleni küzdelemből: a brit gyökerű GlaxoSmithKline (GSK) globális gyógyszeripari vállalattal egy új covid-vakcina klinikai vizsgálatán dolgoznak. Ez olyan szezonális emlékeztető oltás lenne, amely nemcsak a koronavírus, hanem az influenza ellen is hatékony lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik