Stephane DUPRAT / Hans Lucas / AFP
Nagyvilág

Nem lehet a Vatikánt perelni a papok által elkövetett bűncselekmények miatt

Nem lehet beperelni a Vatikánt helyi bíróságokon a katolikus papok által elkövetett szexuális bántalmazások miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága keddi döntése értelmében. A bíróság ezzel az ítéletével megerősítette, hogy az egyház szuverenitása védelmet élvez, azaz nem lehet a Szentszék rovására írni a katolikus papok helytelen viselkedését.

A keddi ítélet, kamarai döntés volt, ezzel együtt az első olyan alkalom, amikor az emberi jogi bírósága a Szentszék jogi felelősségét tesztelte. A perben álló feleknek, azaz az ügyben érintett áldozatoknak és a katolikus egyháznak mostantól  három hónapja van, hogy az ügyet a tizenkét tagú Nagykamara elé terjesszék végleges döntéshozatal céljából.

Az AP News azt írja, Darian Pavli bíró különvéleményben vitatta a bíróságnak a pápa püspökök fölötti hatáskörére vonatkozó megállapításait. A bíró a különvéleményben azzal érvelt, hogy a belga bírák nem vették figyelembe, hogy a pápa valójában kinevez és elbocsát püspököket, valamint hogy a Vatikán korábban hallgatási kötelezettséget vezetett be a világszerte megvalósult bántalmazási ügyek kezelésével összefüggésben. Ennek eredményeképpen – érvelt Pavli – az európai bíróságnak azt kellett volna megállapítania, hogy a belga bírák valójában megfosztották az áldozatokat a jogorvoslat lehetőségétől.

Walter Van Steenbrugge, a kedden tárgyalt ügyben érintett huszonnégy áldozatot képviselő belga ügyvéd azt mondta, megdöbbentette, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága gyakorlatilag kimondta: az áldozatok jogai kevésbé fontosak, mint az egyház joghatóság alóli állami mentessége.

Ha ez 1521-ben, a középkorban történt volna, azt mondanám, igen, ilyen időket élünk. De pont azok után, hogy szexuális zaklatások áldozatainak már tömegéről van tudomásunk?

– tette fel a kérdést az áldozatok védője.

A Vatikán az ítéletet nem kommentálta, mondván, hogy az önmagáért beszél.

Ajánlott videó