Nagyvilág

Franciaország betiltja a zöldségek és gyümölcsök műanyag csomagolását

Getty Images
Getty Images

2022 januárjától a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt nem lehet majd műanyag zacskóban hazavinni a boltokból Franciaországban, közölte a helyi környezetvédelmi minisztérium.

A CNN tudósítása szerint a kormány első körben harminc konkrét zöldséget és gyümölcsöt jelölt meg, amelyek műanyag csomagolásban történő értékesítését betiltják. Ezek közt van a póréhagyma, a padlizsán, a paradicsom, az alma, a banán és a narancs is.

Elképesztő mennyiségű műanyagot használunk a hétköznapokban. A törvény az egyszer használatos műanyagok visszaszorítására törekszik és a más, esetleg újrahasznosított anyagokból készülő csomagolókat helyezi előtérbe

– írják a közleményben.

Úgy számolnak, az intézkedéssel évi egymilliárd műanyag csomagolótól szabadulnak meg.

A zöldség- és gyümölcstermelők szövetsége kétségbe esve fogadta a hír, mondván ilyen rövid idő alatt nehéz lesz átállniuk a kartondobozos csomagolásokra. Attól is tartanak, hogy ebben a formában sok fogyasztó inkább nem vásárol majd meg bizonyos termékeket, mert azokat más is összefogdoshatja.

Franciaországban 2021-től tilos a műanyag poharak, szívószálak és elviteles dobozok forgalmazása.

Az összes zöldségre és gyümölcsre 2026 júniusában terjed majd ki a műanyag csomagolási tilalom, addig fokozatosan vezetik be a különböző fajtákra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik