Nagyvilág

Egymilliárd eurós segélyt kap Afganisztán

Sayed Zakeria / Sputnik / Sputnik via AFP
Sayed Zakeria / Sputnik / Sputnik via AFP

Egymilliárd euró értékű támogatást különít el az Európai Unió az Afganisztánban élők számára, valamint a menekült afgánokat befogadó szomszédos országok sürgős szükségleteinek kielégítésére – közölte az Európai Bizottság. Az MTI brüsszeli tudósítója azt írja, a segélycsomagot Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be a világ húsz legerősebb gazdaságát tömörítő G20-ak vezetőinek Afganisztánról szóló keddi találkozóján.

A bizottság közleménye szerint a támogatást az indokolja, hogy az afganisztáni társadalmi és gazdasági helyzet romlik, ami a tél közeledtével afgánok százezreinek mindennapjait fenyegeti, illetve hogy az augusztus második felében bejelentett, százmillió euró értékű humanitárius segítség önmagában már nem lesz elegendő egy várható éhínség elkerülésére.

Az Afganisztánnak szánt uniós fejlesztési támogatás folyósítása továbbra is várat magára, ahhoz ugyanis az EU-tagországok külügyminiszterei által elfogadott kritériumokat, köztük a befogadó kormányzás, valamint az emberi jogok tiszteletben tartásának biztosítását teljesíteni kell.

A bizottság közleménye Ursula von der Leyent idézve azt is írta, az afgán lakosság közvetlen uniós támogatása a humanitárius katasztrófát kívánja megelőzni az ideiglenes, legitimálás nélküli kormánnyal rendelkező Afganisztánban.

A tálibok tetteinek az árát nem szabad az afgán néppel megfizettetni – tette hozzá.

Az MTI a bizottság napi sajtótájékoztatójára hivatkozva azt írja, megerősítették azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint az EU és az Egyesült Államok különmegbízottjai találkozni terveznek a tálib kormány képviselőivel Katarban.

A tájékoztatón elhangzott: a találkozó résztvevői olyan kérdésekkel foglalkoznak majd, mint a befogadó afgán kormány felállításának szükségessége, az Afganisztánt elhagyni kívánó afgánok szabad kiutazása, az emberi jogok tiszteletben tartása, beleértve a nők és a kisebbségek jogait, valamint annak biztosítása a tálib kormányzat részéről, hogy az ország ne szolgáljon más országok ellen irányuló erőszakos cselekmények otthonául.

A találkozó technikai szintű informális megbeszélés lesz, nem jelenti az afgán kormány elismerését

– tette hozzá az uniós szóvivő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik