Nagyvilág

Babis szerint őt akarja megbízni az elnök kormányalakítással

Lukas Kabon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Lukas Kabon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Andrej Babis populista cseh miniszterelnök politikai formációja a hétvégén vereséget szenvedett a csehországi képviselőválasztáson. A leköszönő miniszterelnök a jelek szerint most mégis számol azzal a lehetősséggel, hogy nem kell ellenzékbe vonulnia. Az MTI prágai tudósítója azt jelentette, hogy Babis kedden újságírók előtt a következőket mondta:

Vasárnap, amikor találkoztam az elnökkel, arról beszélt, hogy a megfelelő időben megszólít. Ezt ismételten elmondta, azzal, hogy rajtam múlik, elfogadom-e vagy sem.

A cseh miniszterelnök az MTI szerint hozzátette azt is, ki kell várnia, hogy valóban megkapja-e a kormányalakítási tárgyalásokra szóló megbízatást.

A mandátumok alapján mi nyertük a választásokat, s ha az elnök úr engem bíz meg, közlöm álláspontomat

– magyarázta Babis hozzátéve, hogy ő és a politikai mozgalma konstruktívan kíván eljárni, és nem céljuk a demokratikus folyamatok fékezése.

A cseh képviselőválasztást a hárompárti jobboldali ellenzéki szövetség, a Spolu nyerte, nekik 71 mandátumuk lesz a 200 tagú parlamenti alsóházban. Babis pártja ugyan egy mandátummal többet, 72-t szerzett, de a leadott szavazatok alapján még így is az ellenzéki összefogás győzött – igaz, nem egészen egy százalékkal.

Babis újságírók előtt arról is beszélt, hogy bepróbálkozott az ellenzéki szövetség, a Spolu vezető erejénél, a Polgári Demokratikus Pártnál egy esetleges kormányzati együttműködés reményében, de az ajánlatát elutasították.

A kormányalakítási tárgyalásokban kulcsszerepet játszó Milos Zeman államfő vasárnap óta a prágai Központi Katonai Kórházban van, ahol az intenzív osztályon ápolják. Betegségének pontos diagnózisát nem hozták nyilvánosságra, de a kórház szóvivője szerint az államfő állapota stabil. A 77 éves cseh elnöknek 30 nappal a választások után kell megbízatást adnia valakinek a kormányalakításra, feltéve, ha addig senki nem óvja meg az eredményt. Azt egyelőre nem tudni, hogy Zeman meddig lesz kórházban.

A csehországi képviselőválasztás eredményéről és a kormányalakítás várható kilátásairól itt írtunk részletesebben:

Kapcsolódó
Az ellenzéki összefogás győzött Prágában, de Babis nem adja fel
Nyert az ellenzék, de nem lesz könnyű kormányt alakítania Prágában. Andrej Babis, aki eddig kormányozta Csehországot, számíthat a beteg köztársasági elnökre, illetve megpróbálhatja fellazítani az ellenzéki koalíciót. Egyelőre az utóbbira nincs sok esélye, de a számtalan eljárásjogi probléma egy ideig még hatalmon tarthatja az Orbán Viktorral barátkozó cseh milliárdost.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik