Nagyvilág

Meghalt a pakisztáni atombomba atyja

Aamir QURESHI / AFP FILES / AFP
Aamir QURESHI / AFP FILES / AFP

Nyolcvanöt éves korában meghalt Abdul Kádir Hán, a pakisztáni atombomba atyja, aki tisztelői számára nemzeti hős volt – közölte vasárnap a pakisztáni állami televízió, a PTV.

A beszámoló szerint az atomtudós tüdőproblémákkal került kórházba. Abdul Kádir Hán azzal vívta ki honfitársai rokonszenvét, hogy hozzásegítette a muzulmán világot első atombombájához, ugyanakkor számos bírálat is érte az atomtechnológia terjesztése miatt.

Tizenhét évvel ezelőtt, 2004-ben a tudós beismerte, hogy a törvényeket megsértve – a pakisztáni kormány és hadsereg tudta nélkül – külföldön értékesített atomtechnológiát. Urándúsításra alkalmas centrifugákhoz juttatta Iránt. A vásárlói között volt továbbá Észak-Korea és Líbia.

Hánt ezután néhány évre házi őrizetbe helyezték, mindazonáltal mentesült a súlyosabb büntetés alól. Pervez Musarraf akkori pakisztáni elnök megkegyelmezett neki. Elvben visszanyerte szabadságát, de tájékoztatnia kellett a hatóságokat útiterveiről, engedélyt kellett kérnie ahhoz, hogy otthonában vendégeket fogadhasson, háza körül pedig titkosszolgálati ügynökök nyüzsögtek.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik