Nagyvilág

A NATO főtitkára szerint nem volt oka annak, hogy kiutasítottak nyolc orosz diplomatát, csak egyre több a kém

Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Oroszország nyolc, NATO mellé akkreditált diplomatájának szerdai kiutasítása nem kapcsolódik konkrét eseményhez, a katonai szövetségnek azonban ébernek kell maradnia a rosszindulatú orosz tevékenységekkel kapcsolatban – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben.

A NATO szerdán jelentette be, hogy kiutasítja az észak-atlanti szövetség mellett működő orosz misszió nyolc tagját, arra hivatkozva, hogy be nem jelentett hírszerzőtisztekről van szó.

Jens Stoltenberg a NATO-tagállamok nemzetbiztonsági tanácsadóinak brüsszeli ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva megerősítette: a NATO döntése nem kapcsolódik semmilyen konkrét eseményhez, a szövetség azonban – mint közölte – már egy ideje rosszindulatú orosz aktivitás növekedését észleli, legalábbis Európában.

Cselekednünk kellett

– mondta. Hozzátette: a nyolc orosz diplomata tevékenysége nem volt összhangban NATO-akkreditációjukkal.
Kiemelte továbbá, hogy a szövetség és Oroszország kapcsolata a hidegháború ideje óta nem volt a jelenlegihez hasonló mélyponton. A NATO ugyanakkor továbbra is elkötelezett a párbeszéd fenntartása mellett Moszkvával – tette hozzá Stoltenberg.

Az orosz diplomatáknak a hónap végéig kell elhagyniuk Brüsszelt. 2018. március végén a NATO hét orosz diplomata akkreditációját vonta vissza Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya angliai megmérgezése miatt, a katonai szövetség melletti orosz képviselet személyzetének létszámát pedig a korábbi harminc helyett húsz főben maximálták.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik