Nagyvilág

UNICEF: Afganisztánban éheznek a gyerekek

Unicef Magyar Bizottság Alapítvány
Unicef Magyar Bizottság Alapítvány
Az országban az éhínség miatt év végéig egymillió gyerek kerülhet közvetlen életveszélybe.

Afganisztánban 14 millió ember néz szembe súlyos élelmezési válsággal. Becslések szerint év végéig mintegy 3,2 millió öt év alatti gyermeknél alakul ki akut alultápláltság, közülük azonnali beavatkozás híján legalább 1 millió közvetlen életveszélyben van.  A megfelelő minőségű víz, élelmiszer és az alapvető egészségügyi szolgáltatások hiánya miatt egyre súlyosabb a helyzet.

A gyerekek egyre betegebbek, családjaik egyre kevésbé tudnak gondoskodni a szükséges ellátásról, a helyzetet súlyosbítja a gyorsan terjedő kanyaró és a hasmenéses megbetedések is

– mondta az UNICEF afganisztáni képviselője, miután Heratba látogatott Mary-Ellen McGroartyval, a Világélelmezési Program vezetőjével. Hervé Ludovic De Lys azt mondta, találkozott olyan édesanyával, akinek 18 hónapos lánya azért van kórházban, mert ő maga nem jut élelemhez, így nincs teje táplálni gyermekét.

A Világélelmezési Program felmérései szerint az afgán háztartások 95 százalékában nincs elég étel, azt a felnőttek maguktól vonják meg, hogy gyermekeiket táplálhassák. A tél közeledtével egyre súlyosabb lesz a helyzet, ezért Mary-Ellen McGroarty a nemzetközi közösség korábban megígért mielőbbi támogatását sürgette.

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány közleménye szerint Afganisztán mindig is az egyik legveszélyesebb ország volt a gyermekeknek, de a tálib hatalomátvétel óta napról napra nő az  életüket veszélyeztető erőszak mértéke. Augusztus óta több tízezer gyermeknek kellett elhagynia otthonát. Többségük belső menekültként él átmeneti táborokban, sokszor biztonságos otthon, élelem, tiszta ivóvíz és egészségügyi ellátás nélkül.

Az UNICEF a nehézségek dacára marad a helyszínen, 300 munkatársával folytatja a munkát.

Egy helyszíni képriport mellett tudatták, hogy Afganisztánban

  • 10 millió gyermek szorul humanitárius segítségre,
  • 550 ezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására,
  • 4 millió gyermek nem jár iskolába,
  • 1 millió 5 éven aluli gyermek szenved súlyos alultápláltságtól.

2021 eleje óta a Világélelmezési Program összesen mintegy 8,7 millió afgán embernek nyújtott életmentő élelmiszerellátást: köztük 400 ezer terhes és szoptató nőnek és 790 ezer öt év alatti gyermeknek. Az UNICEF az elmúlt 8 hétben további 210 ezer akut alultápláltsággal küzdő gyermeket látott el életmentő kezeléssel, 42 ezer gyermeket terápiás étellel, 5200-at terápiás tejjel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik