Nagyvilág

A LIBE-delegáció vezetője szerint a magyar egyfajta egypártrendszer, kérdéses a választások tisztasága

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Gwendoline Delbos-Corfield szerint nem lehet tisztességes jövőre a választás, ha az ellenzék kiszorul a közmédiából.

Az Euronewsnak az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) tényfeltáró delegációjának vezetője a magyar út  tapasztalatairól – egy jobbikos képviselőt idézve – arról beszélt, Magyarországon egyfajta „egypártrendszer van”,

egyetlen párt kinevezte az embereit mindenhová, a médiától, az igazságszolgáltatáson át az egyetemekig,

ami azt jelenti, sok mindent ellenőrizni tud a választásokon.

Gwendoline Delbos-Corfield csak méli, a választások ennek dacára tisztességesek lesznek. Ezt számára kérdésessé teszi, hogy

“az ellenzék soha nem kap időt a közszolgálati médiában, soha nem tudja közvetlenül elérni a szavazókat, mert nem szerepel a tévében, a rádióban. Független, alternatív médiában találhatóak csak meg”.

Ez szerinte akadályozza a valóban tisztességes választásokat.

a Fidesz vádjára reagálva azt mondta, a tényfeltáró küldöttség megbeszélésein egyáltalán nem volt fő téma az LMBT-jogok érvényesítése, a bevándorlás, az útjukról nagyon sok álhír jelent meg, szörnyű dolgokat írtak róluk, az egész Európai Parlamentet támadták a kormánypárti magyar sajtóban.

Ez sem segít az embereknek abban, hogy tudják, hogy miért és mire szavaznak.

A francia európai parlamenti (EP) képviselő úgy látja, az EU és a magyar kormány konfliktusának egyik oka, hogy a magyar kormány szerint a jogállamiságnak több definíciója létezik, miközben az unió éppen arra épül, hogy a jogállamiság nem nézőpont kérdése.

Kapcsolódó
Varga Judit: A nonszenszek nonszensze, hogy értékvitához próbálják kötni a kifizetéseket
A LIBE bizottság küldöttségével találkozott a miniszter.

A delegáció vezetője a magyar kormány mellett többször is kiálló két szélsőjobboldali EP-képviselőről azt mondta, nem tekinti őket semlegesnek, sokszor a megbeszélt találkozók helyett külön egyeztettek a kormány képviselőivel és kormánypárti szereplőkkel. .
Gwendoline Delbos-Corfield szerint az általa vezetett küldöttség decemberben terjeszti be jelentést Magyarországról az Európai Parlamentben.

Kapcsolódó
Feszült megbeszélésekbe futott bele a Budapesten vizsgálódó EP-delegáció
A LIBE Bizottság küldötteit különösen a jogállami normák betartása és a sajtószabadság érdekelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik