Nagyvilág koronavírus

Kártérítést fizetnek a koronavírusos halottakért Indiában

Diptendu DUTTA / AFP
Diptendu DUTTA / AFP

Indiában hivatalosan eddig több mint 447 ezer koronavírussal összefüggő halálesetet regisztráltak, de szakértők úgy vélik, ténylegesen akár tízszer ennyien is meghalhattak a járvány következtében a világ második legnépesebb országában. Szakértők erre abból következtettek, hogy a halálozási statisztikák jelentős túlhalálozást mutatnak, azaz a koronavírust is beleszámítva lényegesen többen haltak meg, mint ami az előző évek statisztikái alapján várható volt.

Az indiai Legfelsőbb Bíróság a BBC News szerint most jóváhagyta a kormány azon döntését, mely szerint minden egyes koronavírusos halálesetért ötvenezer rúpiát (nagyjából kétszázezer forint) fizetnek kártérítésként. A bíróság hozzátette, hogy a kártérítést a családok erre irányuló kérelmének benyújtása után legkésőbb harminc nappal kell megfizetni.

Az ügy előzménye, hogy indiai jogászok még idén júniusban a petíciót nyújtottak be a nemzeti katasztrófavédelmi törvényre hivatkozva. Ebben a kormányt kártérítés fizetésére hívták fel a katasztrófavédelmi törvényre hivatkozva. A 2005-ös indiai katasztrófavédelmi törvény szerint negyvenezer rúpiát kell fizetni azoknak a családoknak, amelyeknek valamely tagja katasztrófa következtében vesztette életét.

A petíciót benyújtó jogászok azzal érveltek, hogy mivel a koronavírus-járványt kifejezetten katasztrófaként jelentették be Indiában, a katasztrófavédelmi törvény értelmében, kártérítést kell fizetni az áldozatoknak.

A szövetségi kormány közölte: a kártérítést a halott legközelebbi hozzátartozóinak fizetik majd, ha a halál okát Covid-19-tanúsítvánnyal igazolták. Az ellentételezéshez szükséges forrásokat nem a központi költségvetés, hanem az államok fogják biztosítani. A bejelentésre reagálva eddig két állam jelezte, hogy a kártérítések kifizetése nehéz helyzetbe hozza az államkasszájukat, és a forrásokat inkább a szövetségi kormánynak kell biztosítania.

Augusztusban a Nemzeti Katasztrófavédelmi Hatóság – amelynek élén az indiai miniszterelnök áll – figyelmeztette az államokat, hogy nem világos, mennyi pénzt kell félretenni a kártérítésre, mivel a járvány még nem ért véget. A hatóság ugyanakkor közölte, úgy kell tervezni, hogy minél nagyobb számú embernek tudjanak segítséget nyújtani, ha a halálesetek száma nő Indiában.

Egyes indiai államok, máris bejelentették, hogy a szegényebb családoknak magasabb, százezer rúpiás kártérítést fognak fizetni. Egy jelentés szerint eddig tizenhat családnak nyújtottak kártérítést a koronavírussal összefüggő halálesetekért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik