Nagyvilág

572 ezer liter kőolaj szivárgott a Csendes-óceánba

MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Hatalmas olajszőnyeg alakult ki a dél-kaliforniai partvidéken egy tengeralatti olajvezeték szivárgása miatt – közölték vasárnap az amerikai hatóságok. A tájékoztatás szerint több mint 572 ezer liter olaj szivárgott a Csendes-óceánba. A szennyezés miatt le kellett zárni a Los Angelestől délre található Huntington Beach településének strandjait.

Katrina Foley, Orange megye vezető tisztségviselője a Twitteren partra mosott halott madarakról és halakról számolt be. Az olaj szombaton ömlött ki egy vezetékből, amely több kilométerre található a partvonaltól. A térségben több tengeri olajfúrótorony is található.

Mindennek visszafordíthatatlan hatása van a környezetre,

hangsúlyozta Foley. Mint írta, az olajszennyezésnek az Elly olajfúrótoronyhoz van köze. Hozzátette, hogy a szennyeződés Huntington Beach mólójától egészen Newport Beach településig húzódik a mind a szörfösök, mind a napozók körében közkedvelt partszakaszon. Foley közölte azt is, hogy az olaj beszivárgott a Talbert lápvidékre is, jelentős károkat okozva a környezetvédelmi területen.

Az amerikai parti őrség szerint az olajszőnyeg harminchárom négyzetkilométernyi területet borít. A hatóságok önkéntesek közreműködésével próbálják megakadályozni, hogy a szennyeződés tovább hatoljon a lápvidékre, illetve a Bolsa Chica ökológiai rezervátumba. A szivárgást időközben megszüntették, de a további javítási munkálatokra lesz szükség a vezetéken.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik