Nagyvilág

Órákon múlt az amerikai kormányzat „csődje”

Alex Brandon / MTI / AP
Alex Brandon / MTI / AP
Az elnök aláírta a törvényt, amely december 3-áig biztosítja az amerikai kormányzat finanszírozását.

A szövetségi kormány működése teljesen leállt volna, ha ez nem történik meg, mert az Egyesült Államokban szeptember 30-a a költségvetési év utolsó napja. Néhány órával a határidő lejárta előtt, a szenátusi és képviselőházi  jóváhagyás után Joe Biden aláírta a törvényt, amely ideiglenesen, december 3-áig, biztosítja az amerikai kormányzat finanszírozását, írja az MTI.

A képviselőház már korábban megszavazta a törvényt, amely azonban 2022 végéig megemelte volna a 28 400 milliárd dolláros adósságplafont is, így ahhoz a felsőház republikánus szenátorai nem járultak hozzá. Végül a szenátus az adósságkorlátot érintő részek nélkül küldte vissza a jogszabályt az alsóháznak, amely azt jóváhagyta.

Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője örült az eredménynek, úgy vélte, „az utolsó dolog, amire az amerikai népnek szüksége van, hogy leálljon a kormány”. New York állam szenátora jelezte, beterjeszti a szenátusnak a képviselőház demokrata politikusainak önálló javaslatát, amely jövő decemberig felfüggesztené az adósságkorlátot, de szinte biztos abban, hogy azt  a republikánusok „blokkolni fogják”.

Az Egyesült Államok októberben fizetésképtelenné válhat óriási államadóssága miatt, ha nem emelik meg vagy nem törlik el a szövetségi adósságplafont. A pénzügyminiszter kedden levélben szólította fel a kongresszust, emelje meg a kormány hitelfelvételi korlátját. Janet Yellen figyelmeztette a törvényhozókat, ha október 18-ig nem emelik fel az adósságkorlát szintjét, az Egyesült Államok pénzügyi válsággal, recesszióval szembesül.

Az adósságplafon-szabállyal gyakorlatilag valamennyi amerikai kormánynak meggyűlik a baja, erre utal, hogy a Marketwatch  szerint 1960 óta nagyjából 80-szor függesztették fel/emelték fel a plafont, amikor nem sikerült, részlegesen leállt kormányzat. Mint a Forbes írta, ez technikai értelemben jelent államcsődöt, valójában ilyenkor egyes szövetségi intézmények, múzeumok, nemzeti parkok zárva maradnak, csökkentett üzemmódban dolgoznak a hivatalok, kényszerszabadságra küldenek szövetségi munkavállalókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik