Nagyvilág

Akkora pénzhiányba került az oslói Nobel Intézet, hogy a norvég kormánytól kérnek támogatást

Ragnar Singsaas / Getty Images
Ragnar Singsaas / Getty Images

Nagyon keményen sújtották Norvégiában a Nobel-békedíjak mögött álló tekintélyes intézményt a növekvő költségek és a finanszírozási csökkentések. A pénzügyileg eddig független Nobel Intézet helyzetét az is rontotta, hogy saját költségen kell megoldania az Oslo központjában álló hatalmas és régi épülettömbjének üzemeltetését.

A Nobel-békedíj egyike a hat Nobel-díjnak, melyeket a svéd iparmágnás és feltaláló, Alfred Nobel hagyatéka révén osztanak ki. Míg a fizikai, kémiai, fiziológiai-orvostudományi és irodalmi Nobel-díjat Stockholmban, addig a Béke-díjat Norvégia fővárosában adják át.

A The Local szerint a Nobel Intézet az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkentette személyzetét, ma már csak öt alkalmazottat fizetnek, de ez sem volt elég a szinten maradáshoz, ezért most a norvég parlamenthez fordulnak támogatásért.

További bevételek nélkül két-három év múlva kimerülnek a pénztartalékok

– mondta a Nobel Intézet igazgatója, Olav Njølstad az AFP -nek. A lap szerint az intézet most nyomás alatt áll, hogy értékesítse azt a történelmi épületét, amelyben Nelson Mandelát és a Dalai Lámát is vendégül látták.

A Nobel-békedíjat 1901 óta osztják ki, megkapta többek között Barack Obama és a Világélelmezési Program is, az idén egy hét múlva, október 8-án lesz az átadó.

Az oslói Nobel Intézet finanszírozásának nagy részét a stockholmi Nobel Alapítvány 5,3 millió svéd korona (523 000 euró) éves támogatása adja. A finanszírozást azonban a 2007–2008-as pénzügyi válság nyomán 2013-ban drasztikusan csökkentették, és azóta sem emelték vissza.

Njølstad most a parlamenthez folyamodik, de ragaszkodik ahhoz, hogy a támogatást csak működési költségekre használják fel, hogy ne veszélyeztessék a bizottság függetlenségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik